Избрани Новини

Банскалии претърпяха не само морални, но и финансови щети

Настояват за извънредни компенсации, отнасящи се за периода на карантина

По данни на РЗИ, от направените през последните дни тестове за Covid-19 на жители и пребиваващи в Банско, положителните проби са 3, информират от Общинския кризисен щаб. Всички останали проби са отрицателни.

Едната положителна проба е на сезонен работник, който не е от Банско. 50-годишният мъж е хоспитализиран в МБАЛ - Разлог преди няколко дни.
Друг положителен тест е на млада жена. Тя е без симптоми, поставена е под домашна карантина.
Третата положителна проба е на 75-годишна жена от Банско, която също е под домашна карантина. Състоянието и на тримата е сравнително добро. Установени и поставени под карантина са контактните лица на заболелите.

"Във връзка с дисциплинирано и отговорно прекараната двуседмична карантина на Банско, обръщаме внимание, че всички в града ни търпим не само морални, но и значителни финансови щети. При взетите извънредни мерки, настояваме и за извънредни компенсации, отнасящи се за периода на карантина.

Настояваме, например, за отговор на въпроса, който поставихме пред редица институции: Имат ли право поставените под карантина в града (т.е. всички работещи жители) на болнични листове за периода на карантина”.

Никоя от отговорните институции не е отговорила на писменото ни запитване. Издадено е само устно разпореждане от представители на НОИ - Благоевград до общопрактикуващите лекари за неиздаване на болнични.

Благодарим отново на всички тези лекари за това, че се грижат неуморно и в риск за здравето на всички жители на Банско. Нека те не бъдат обект на напразни обвинения, а да бъдат оценени като високи професионалисти.

Надяваме се, че настоящата епидемиологична обстановка в Банско е показател за правилните мерки, които бяха приложени по време на карантината и продължаващото извънредно положение, както и тяхното стриктно спазване. И за да бъдем по-точни и да помогнем и на други хора – настояваме при първа възможност да бъде направено широко изследване на цялото население в града.

Нека да продължим да бъдем отговорни, за да бъдем здрави и да работим за нашето Банско като курорт на европейско и световно ниво. Банскалии доказахме, че можем да сме отговорни.

Държавата показа, че може с твърда ръка да наложи крайни мерки за справянето с проблема COVID – 19 в Банско. Така нека да покаже твърдост и решителност и в подкрепата на Банско за бъдещото му развитие", съобщават от щаба.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)