Избрани Новини

Борисов: Ще предложа депутатските заплати да бъдат замразени

Когато 3 дни подред намаляват болните, тогава ще бъдат смекчени мерките, посочи премиерът

Депутатските заплати да бъдат замразени на нивата им от декември 2019 г. – това предложи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в МС.

"Възлагаме на парламентарната група на ГЕРБ да внесе решение за замразяване на депутатската заплата към нивата декември 2019г. Депутатите от ГЕРБ предлагат и да дарят част от заплатите си“, посочи той.

Премиерът посочи и че министрите ще дарят половината от заплатите си, предаде tribune.bg.

"Накрая може да сме без заплати, ако така върви, дай Боже да не се окаже така“, заяви още Борисов.

На въпрос дали ще иска и замразяване на изплащането на субсидии, Борисов съобщи, че такова решение не се обмисля, защото „партиите в момента най-активно работят“. „Ние искахме субсидията да е нула лева, видяхте какво стана“, припомни той..

"Единственото доказано, подкрепено от всички, е, че изолацията трябва да продължи. По тази точка няма никакъв спор“, подчерта Борисов.

"Дай Боже три дни да имаме подред, в които намаляват случаите. Тогава рязко ще издърпаме мерките назад, за да минем към план Б“, коментира премиерът по повод кога може да се очаква облекчаване на взетите мерки.

Той обаче предупреди, че се очаква пикът на коронавируса у нас да е след 2-3 седмици.

"Не само, че не можем да разхлабваме, все по-тежко ще става в следващите три седмици“, предупреди премиерът.

Борисов посочи и че по темата с тестовете няма никакво разногласие. За момента най-надежден е PCR и припомни, че няма надежден бърз тест в света. Няма държава, която да прави и масово тестване на населените. Премиерът подчерта, че липса на ресурс в случая не означава липса на пари. Има недостиг на PCR тестове в цял свят.

„Възложил съм да се произведат 2 милиона маски и да се раздадат без пари“, посочи Борисов.

Той посочи и че е тестван отново за коронавирус и вторият тест също е отрицателен. Премиерът подчерта, че ще си заплати сам теста.  Подложил се е на повторно изследване заради фалшиви новини, че се иска удължаване на извънредното положение, защото Борисов е заразен. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)