Избрани Новини

НС: Извънредното положение продължава до 13 май

Възлага на правителството да предприеме необходимите мерки за овладяване на извънредната ситуация

Народното събрание реши да удължи срока на извънредното положение заради разпространението на COVID-19 до 13 май 2020 г. Предложението беше внесено от Министерския съвет на 2 април 2020 г.

С решението Народното събрание възлага на правителството да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация.

Народните представители гласуваха на две групи в пленарната зала. 

Депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" подкрепиха удължаването на извънредното положение.

13 от ДПС гласуваха "за". 4-ма депутати от "Воля" и 3-ма от независимите народни представители също подкрепиха удължаването на извънредното положение.

47 народни представители БСП гласуваха "против", а 7 се "въздържаха".

Общо от двете групи приеха предложението с гласовете на 122 депутати. 47 бяха против, а 7 въздържали се

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г. Със законопроекта се цели да бъдат подсигурени средства за неотложни разходи, свързани с мерките за противодействие на разпространението на COVID-19 в България. Предвиден е финансов ресурс за подкрепа на икономиката и заетостта. Предлага се увеличаване на разходите по бюджета на Държавното обществено осигуряване за фонд „Безработица“ в размер на 1 милиард лева, както и 430 милиона лева за компенсиране на очакваното неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО. Със законопроекта се увеличава капитала на Българската банка за развитие със 700 милиона лева, от които 500 милиона лева ще могат да бъдат разходвани за предоставяне на гаранции на останалите банки при предоставяне на кредити за подкрепа на бизнеса. С останалите 200 милиона лева увеличение Българската банка за развитие ще може да предоставя гаранции пред банките за отпускане на потребителски безлихвени кредити на лица, останали безработни по време на кризата.

Предлага се увеличаване на максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2020 г., от 2,2 на 10 милиарда лева. Към момента за покриване на дефицита и капитализиране на Българската банка за развитие са необходими 4,2 милиарда лева, като останалата сума ще бъде усвоена само при негативен сценарий и ще служи като допълнителен буфер, се посочва в законопроекта.

Народното събрание прие на първо гласуване и законопроекти за промени в Закона за енергетиката и в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)