Избрани Новини

Битовата престъпност по време на извънредното положение намалява

Крадци ограбиха домове, църква и орехова градина в Селище

На фона на пълната изолация и извънредното положение няколко кражби в последните седмици разбуниха духовете в благоевградското село Селище. Престъпленията там са разнообразни, като се посяга общо взето на всичко - на черкви, на домове и на земеделски култури.
Местните жители са сигурни, че кражбите са дело на хора, които търсят прехрана в условията на тежка криза.
В Селище дребните кражби започнали в началото на март. Тогава неизвестен извършител посегнал на малък крайпътен параклис. Задигнал 5 икони, информира Нова ТВ.
“Не мога да си го обясня, това са дребнави хора, какво ще изкара като ги продаде, какво ще изкара, няма ли докъде да стигна, та да купя крадени икони или каквото и да е от черквата”, коментира кметът на с.Селище Валери Байрактарски.
Параклисът обикновено оставал отключен - за да може всички преминаващи да влизат вътре.
„Там и през деня си работи, щото е пусто, особено сега и движение няма. Лапета, кокошкарска работа. Сигурно са пили и им е дошла смелост да го направят“, коментират гражданите и кметът.
С кражба се сблъскал и Асен Ерделски от Селище. Той закупил дръвчета, за да създава орехова градина. Но една сутрин, отивайки на нивата, видял, че са останали само дупките. Дръвчетата били извадени.
„Те са нарязани и са специално са обработени. И като пръсках, видях, че ги няма. До една-две години ще ги вида някъде посадени. Нямам представа дали става дума за едини човек“, казва Асен.
А преди няколко седмици в селото регистрирали и друга кражба, този път от частен дом - докато стопанинът бил в болница, крадците влезли и откраднали около 4 хиляди лева.

И въпреки проблемите в Селище, полицията в Благоевград отчита осезаем спад на престъпленията от началото на извънредното положение. Дори има дни, в които нарушения на закона въобще не се случват.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)