Борисов: Започва масово тестване в Банско - blagoevgrad.utre.bg

Борисов: Започва масово тестване в Банско

08 април 2020, 09:29 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    МС

Изпращаме на лекарите в Северна Македония 100 защитни облекла

По разпореждане на премиера Бойко Борисов от днес в Банско започва масово тестване на населението. Целта е да се види колко от тези хора, в това затворено общество, имат антитела към коронавируса, обясни Борисов. Хората ще минат през бързите тестове, които трябва да покажат наличието или отсъствието на антитела.

Хората в Банско изстрадаха много, бяха под карантина 14 дни, но там беше огнище. С бързи тестове ще може да разберем колко от хората там са изградили в тази затворена общност имунитет, допълни го Борисов.

„Днес ще изпратим на братята си в Северна Македония 100 защитни облекла за докторите на първа линия. Лесно е да говориш братя сме, ама братя се вижда дали сме когато е трудно, когато ти мре народът“, каза още Борисов.

Премиерът отчете, че българската индустрия произвежда много по-качествени стоки от други големи държави.

Борисов коментира и вчерашната новина, че България ще е една от страните, които ще получат японското лекарство Авиган (Avigan), известно още като Фавипиравир (Favipiravir), което помага при лечение на COVID-19. Япония ще подари медикамента безвъзмездно на 20 страни.

„Знаете, че за първи път в историята, японски премиер дойде в България за 3 дни. Отношенията ни са такива“, каза Борисов.

Има лекарства, които дават добър резултат, дали са на хининова основа, но има и опасения, че са токсични, към този момент няма лекарство, което да лекува коронавирус в света. Но тези, които помагат, сме осигурили максимално количество в момента. Няма един болен у нас, който да не е лекуван с препарат или лекарство, което да е помогнало и да не сме го внесли, каза Борисов.

Надявам се университетите в Мелбърн, Италия и България, обединени, заедно, да работим усилено по темата за лекарствата. Но хубавата българска поговорка да не казваш „Хоп“, преди да си скочил, винаги е била в основата на моите изказвания, допълни Борисов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета