Избрани Новини

Художникът Петър Чорев рисува вдъхновяващи портрети на революционери и будители

Между тях е и портретът на баба Магдалина Юрукова

Създателят на монумента „Св.Георги“ в Елешница по време на пандемия създава изкуство, споделя на своя профил във Фейсбук кметът на Община Разлог инж.Красимир Герчев. И добавя:.
"И рисува революционери, будителите на Елешница, вдъхновяващи исторически и съвременни образи, между които и образът на баба Магдалина Юрукова.
Сред творбите се отличават портретите на Гоце Делчев, Яне Сандански, Стилиян Ковачев, будителите на Елешница, баба Магдалина Юрукова и др.
Петър Чорев счита, че всички от Разложкия край трябва да познаваме лицата на героите.
Такава за него е и баба Магдалина Юрукова от Разлог, родила 14 деца. По време на разгрома на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание през 1903 г. турците убиват и обезглавяват 28 въстаници, а главите им разхвърлят.
Баба Магдалина намира и слага в престилката си четири глави - на двама от синовете си и на двама от братята си. След това разпознава телата и полага до тях главите, за да могат да бъдат опяти и погребани по християнски. Баба Магдалина не проронва нито една сълза... По време на Балканската война губи още двама от синовете си.

За него е важно да помним историята и хората.
Петър Чорев не спира.
Вдъхновение за него е всичко, което „въздига“ родния край и България".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)