Избрани Новини

Храмовете в Разложка духовна околия ще бъдат отворени на Цветница

Ще бъде създадена допълнителна организация за недопускане на разпространението на COVID-19

В неделя е един от най-светлите християнски празници – Цветница. Нека ни донесе смирение и вяра в настъпването на по-добри времена, така както пролетта носи щастие и надежда.

За най-натоварените дни около Цветница и Великден, в които богослуженията при определени моменти са свързани с присъствието на много хора, ще бъде създадена допълнителна организация за недопускане на разпространението на COVID-19.

Във всички храмове на общината са проведени мероприятия за дезинфекция, които ще продължат през целия празничен цикъл.

На Цветница в храмовете ще бъде отслужена света литургия, но няма да има тържества и да бъдат раздавани върбови клонки.

Богослуженията ще бъдат осъществявани при стриктно спазване на ограниченията, въведени със заповед на министъра на здравеопазването.

С цел недопускане на струпването на хора, в храм „Свето Благовещение“ в Разлог ще бъде въведен пропускателен режим. В празничните дни няма да бъде допускано присъствието на повече от 15 миряни в един и същи момент, влизането ще се осъществява през централния вход, а излизането през северния вход на храма. Няма да бъдат допускани хора без маски и ръкавици. Призовават се миряните да не допускат струпвания и да спазват дистанция от 2 метра и ги приканват да посетят храма в часовете, в които не се предполага голяма натовареност.

Храмовете на територията на Разложка духовна околия ще бъдат отворени през целия ден.
Св.Синод призовава вярващите християни да останат по домовете си: „Никой няма да бъде осъден или неуважен заради избора му в тази ситуация, в която ще ни заварят празниците. Това е една жертва, която този, който остава в дома си, прави спрямо себе си, за да опази и другите хора. Не е лесно човек да жертва една толкова съкровена духовна потребност, която има – да отиде в храм, да участва в богослужението. Но има хора, които го правят с ясното съзнание, че това е необходимо, за да се преодолее по-леко и по-бързо този период на пандемията“.

В интервю за Радио Благоевград, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим каза: „Моята молитва за всички е да даде Господ търпение, да помогне на всички да пренесем тези изпитания - с твърдост до край, да вярваме, че Бог допуска това, за да получим някаква по-голяма полза. Дай, Боже, Господ да ни даде разум да открием, да проумеем онова, което е полезно, и което можем да извлечем от тези скърби, в които се намираме сега! Разбира се, преди всичко се моля да бъде запазен животът и здравето на всички и излизайки от това изпитание, да бъдем още по-отговорни едни към други, но и любовта помежду ни да се умножи. Да бъдем единни, единомислени, единодействени във всяко едно отношение, което е полезно.“



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)