В Кюстендил и Дупница разследват нови случаи на нарушена карантина - blagoevgrad.utre.bg

В Кюстендил и Дупница разследват нови случаи на нарушена карантина

13 април 2020, 15:21 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Pixabay.com

В ресторант и СПА-зоната на работещ хотел в Сапарева баня имало струпване на хора

Под ръководството на районните прокуратури в Кюстендил и Дупница се водят разследвания по образувани прокурорски преписки и досъдебни производства за деяния, извършени по време на обявено извънредно положение и пандемия, свързана със смъртни случаи – по чл. 355 от Наказателния кодекс.
На 31.03.2020 г. обвиняемият З.Т. пристигнал в България от чужбина, като му било съставено предписание за спазване на 14-дневна карантина, която той следвало да изпълнява в с.Багренци, област Кюстендил. Въпреки това той я нарушил и отишъл до сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Кюстендил, за да регистрира МПС.
Около 7 ч. на 4.04.2020 г. Р.Х., с българско и македонско гражданство, влязъл на територията на страната през ГКПП Видин. Мъжът пътувал от Германия и бил задължен да се придвижи до посочения от него адрес за поставяне под карантина в с.Багренци. Вместо това, около обяд, Х. пристигнал на ГКПП Гюешево с цел напускане на България и заминаване за Северна Македония. Граничните служби не допуснали излизането му от страната, след което той се отправил за населеното място, където следвало да спазва карантина.
На 9.04.2020 г., на контролно-пропусквателен пункт в с.Нов Чифлик бил спрян за проверка лек автомобил „Ауди“, управляван от Д.К. Полицейските служители установили, че на 1.04.2020 г. водачът бил поставен под карантина на адрес в Сапарева баня. Те уведомили органите на реда за извършеното от него деяние. Срещу Д.К. е било образувано бързо досъдебно производство.
Спрямо Р.К. имало издадено предписание от Районна здравна инспекция - Кюстендил да не напуска дома си в с.Лиляч за срок до 28 дни. На 9.04.2020 г. при проверка, извършена от полицейски служители, той не е бил установен на адреса. По същото време мъжът се е разхождал в селото.
На 27.03.2020 г. е била извършена проверка за спазване на карантината от лицето А.Й., който седмица по-рано се завърнал от Северна Ирландия. Мъжът е бил задължен да не напуска посочения от него адрес в с.Слатина, но контролните органи не го намерили в дома му. По случая е била образувана прокурорска преписка.
В Районна прокуратура – Дупница са били получени по компетентност материали от РУ на МВР в града относно това, че по време на извършена на 9.04.2020 г. проверка поставената под карантина Е.Д. не била установена. Жената била задължена да не напуска посочения от нея адрес в Дупница.
Досъдебно производство за нарушаване на противоепидемичните мерки се води срещу лице, което на 4.04.2020 г. напуснало адреса в Сапарева баня, на който било поставено под карантина с предписание на РЗИ - Русе.
Прокуратурата в Дупница води разследване във връзка с нарушена мярка, въведена срещу разпространяването или появяването на заразна болест по хората със заповед на министъра на здравеопазването. Около 18:30 ч. на 16.03.2020 г., в ресторант и СПА-зоната на работещ хотел „Виа Лакус“ в Сапарева баня имало струпване на хора.
Образуваните преписки са взети на специален надзор в Апелативна прокуратура – София.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета