Избрани Новини

Близо 7% от изследваните жители на Банско са били заразени с коронавирус

Това са резултатите от първите два дни на масовото тестване

Близо 7 процента от изследваните досега жители на Банско са били заразени с коронавирус, като болшинството дори не са знаели, че са го прекарали, предаде БНР. Това показват резултатите от първите два дни на масовото тестване, което трябва да даде яснота откога и колко масово е било разпространението на вируса в световноизвестния ни зимен курорт. 

Вчера и днес с бързи тестове бяха изследвани предимно хората, които са работили и работят на първа линия – полицаи, лекари, социални работници, общинска администрация, хора от сферата на услугите. Общият брой вече надхвърля 330 души. Какво показват тестовете от днес? Д-р Татяна Джупанова от РЗИ:

"От общо 186 тестувани имаме 0 теста с ранни антитела. Хора, които имат ранни и късни антитела, общо на брой са 4. Това са хора, които оздравяват. И тези, които са преболедували – 8 човека с късни антитела".

Изследваните, които са показали среща с вируса, са били изненадани от този факт, защото:

"Тези, които са минали – и днеска и вчера – почти никой не е имал никаква симптоматика – безсимптомно протичане. Общо взето, по статистика 80% от заразените прекарват безсимптомна форма. Хората въобще не разбират, че нещо се случва с тях".

Все още е рано да се говори за изграден колективен имунитет, ако изобщо може да се постигнат процентите за такъв, уточни д-р Джупанова и обясни защо:

"За да има колективен имунитет, трябва 70% от населението да има имунитет. Т.е. не 6-7%, които имаме в момента. Рано е да се говори за колективен имунитет", подчерта д-р Джупанова. 

Въпреки първоначалния скептицизъм сред жителите на Банско, които заявиха, че не искат да се изследват, за да не попречи това на работата им и да ги травмира психически, след обявените досега данни хората са по-склонни да участват в масовия скрийнинг. Това желание те могат да заявят на обявените телефонни линии от Общинския кризисен щаб.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)