Избрани Новини

КНСБ: 108 са получените сигнали за неплатени заплати и осигуровки

Мобилното приложение VOX дава възможност на работниците да подадат сигнал при нарушение на работодателя

108 сигнала са получени до момента на мобилното приложение VOX КНСБ. То има над 100 хиляди сваляния от магазините App Store и Google Play. В настоящата сложна ситуация на пазара на труда дава възможност на работниците да подадат сигнал при нарушение от страна на работодателя, както и да зададат въпрос, свързан с трудовите и осигурителните им права.

Получените сигнали се препращат към компетентните институции. До момента това е направено с 62 конкретни казуса. 46 сигнала са подадени за проверка към Главна инспекция по труда, 9 към Национална агенция за приходите и 7 към Комисия за защита на потребителите. Обработени и приключени са 67 сигнала. При 17 институциите са открили нарушение и са предприели необходимите мерки. На 30 сигнала се очаква отговор. На поставените въпроси пък е получен отговор от експертите на КНСБ.

От подадените сигнали 102 са негативни, а 6 са за положителни практики в търговията, здравната и училищната система. Негативни сигнали има от 21 области, като най-много са от София - 31, Бургас -12 сигнала, Варна и Стара Загорас с по 9, Шумен – 6 сигнала, Видин, Плевен и Кюстендил с по 4. Останалите области са с между 1 и 2 сигнала.

Най-много негативни практики са посочени в областта на търговията и услугите - 64 сигнала. За туризма, хотелиерството и транспорта са получени общо 20 сигнала. За образователната и здравната система има постъпили по 4 сигнала, за читалищно и библиотечно дело - 2. Също толкова има и за държавната администрация. От сектор промишленост има 3 сигнала. 

Лидер в негативните практики е категорията „Неплащане на заплати и осигуровки", където са постъпили 26 сигнала, следвана от „Извънреден труд, извън законовите рамки" – 15 броя,  а за "Заплата в плик" има 14 сигнала. За липса на касова бележка са подадени 9 сигнала, 8 човека са алармирали за работа без договор. Също 9 са случаите в категорията „Насилие и тормоз на работното място". От лошо обслужване са се оплакали 7 потребителя. 

В категорията с най-много сигнали - „Неплащане на заплати и осигуровки", случаите са основно от Бургас, Варна, Шумен, Видин, Кюстендил. В столицата са само 5. Подобна е ситуацията и с казусите, свързани с насилие или тормоз на работното място. За извънреден труд оплакванията са също основно от областните градове извън София. Столицата е лидер при сигналите за заплата в плик.

Приложението на КНСБ VOX стартира през юни 2019 г. като част от кампанията „Сивото убива“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)