Кризисният щаб в Благоевград иска по-строги противоепидемични мерки - blagoevgrad.utre.bg

Кризисният щаб в Благоевград иска по-строги противоепидемични мерки

14 април 2020, 18:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Община Благоевград

МВР-Благоевград е със засилени проверки за разходки в парковете

Кризисният щаб на община Благоевград заседава днес. Прилагат се по-строги противоепидемични мерки – засилени полицейски проверки за задължително носене на предпазни маски от всички жители на обществени места и разходки в парковете. Санкциите за нарушение на разпоредбата са в размер от 300 лв. до 1 000 лв.

По заповед на кмета на община Благоевград инж.Томов и с решение на Кризисния щаб се засилват въведените противоепидемични мерки за задължително носене на предпазни маски от всички жители на територията на общината. Припомняме, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа нова заповед, с която забранява излизането от дома без защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата. Мярката действа от 12 април до 26 април.

По време на заседанието началникът на Първо РУ-Благоевград гл.инспектор Петър Зашев и началникът на Второ РУ Красимир Уруджолов съобщиха за започнати засилени проверки и строги мерки, регулиращи движението на публични места, както и проверки за задължително носене на предпазни маски.

Всички жители, които се намират в закрити или на открити обществени места – в градския транспорт, търговски обекти, паркове, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и други, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго предпазно средство /шал/, покриващ носа и устата. Мярката важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.

В Оперативния щаб към община Благоевград се раздават предпазни маски на нуждаещите се лица. Всички жители, които посещават сградата на община Благоевград, също получават предпазни маски, предоставя се и дезинфектант за ръце.
Координират се действията за поставени лица под карантина с Регионалната здравна инспекция.

От служители на ОД МВР-Благоевград се извършват проверки на лицата под карантина след завръщането им от страни с усложнена епидемиологична обстановка. Установени са три лица през почивните дни /събота и неделя/, които са били поставени под карантина, но я нарушили, с което са извършени престъпления по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс – нарушаване на мерки против разпространяване на заразителна болест по хората по време на пандемия или извънредно положение. Случаите са на територията на Първо РУ-Благоевград . Докладвано е на компетентната прокуратура.

Банките се задължават да изпълняватq издадената заповед на кмета на общината, като предприемат действия за дезинфекция на банкоматите при стриктно спазване на дадените указания.

Два пъти всяка седмица заседава Кризисният щаб на община Благоевград по време на обявеното извънредно положение в страната. Следващото заседание е насрочено за 21 април.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета