Избрани Новини

В Благоевград интернетът е най-бърз!

Топ 10 на градовете с най-бърз интернет в страната

Кои са градовете с най-бърз интернет в страната? Резултатите може да ви изненадат. Благоевград оставя далече зад себе си всички останали градове, а София дори не е в челната петица.

Бързата интернет връзка може да улесни работата ви, а бавната – да превърне живота ви в кошмар. Използвани са реални данни от 2020 г., за да проверят в кои градове на България потребителите се радват на светкавичен интернет.
За съставянето на класацията са използвани последните тестове на скоростта на интернет връзката от Bandwidthplace.
Подреждането е направено на база последните публикувани данни за скоростта на сваляне в съответния град. Включени са всички български градове, за които има информация за скоростта на сваляне за периода януари-април 2020.
Взети са само скоростите, отчетени от потребителите на смартфони. Това означава, че до голяма степен това е класация за скоростта на мобилния интернет в България, въпреки че потребителите използват и WiFi на мобилните си устройства.
Да започваме!
1. Благоевград
Скорост на сваляне: 96,38 (Mbps)
Скорост на качване: 145,43 (Mbps)
Като университетски град Благоевград е временен дом за хиляди българи на възраст между 16 и 24 години, които са и най-голямата потребителска група, използваща мобилен интернет. Те могат да се възползват от средна скорост от почти 100 Mbps, както и чудовищна скорост на качване от над 145 Mbps.
2. Русе
Скорост на сваляне: 32,38
Скорост на качване: 36,08
При замерването на интернет връзката през ноември 2019 Bandwidthplace отчита средна скорост на сваляне от почти 95 Mbps. Новите данни са далеч по-скромни, но все пак отреждат на Русе второто място в класацията.
Освен на трите мобилни оператори, русенци могат да разчитат и на няколко влиятелни интернет доставчици в региона като NetWorks или NBIS.
3. Ямбол
Скорост на сваляне: 17,2
Скорост на качване: 20,77
Ямбол от години е люпило за интернет знаменитости (Дражето, Нидялко, Динко). Наличието на бърз интернет вероятно стимулира творческите изяви на местните: за добро или за лошо.
4. Ловеч
Скорост на сваляне: 17,08
Скорост на качване: 26,19
Известен през последните години като автомобилен град, Ловеч се представя внушително и като скорост на интернет връзката.
Ако живеете в града, може да се снабдите с някои доста тънки оферти. Един от местните доставчици в Ловеч предлага 300 Mbps интернет план за 30 лв. на месец, и то без обвързващ договор (или поне така се рекламира промоцията).
5. Шумен
Скорост на сваляне: 14,21
Скорост на качване: 3,95
Най-лесният вариант да се сдобиете с интернет е да отидете в магазин на някои от мобилните оператори.
В Шумен оперират и някои по-малки интернет доставчици. Включително и такива, които са смесени фирми: освен интернет предлагат и софтуер или сервиз на компютри.
6. Монтана
Скорост на сваляне: 13,25
Скорост на качване: 8,86
В Монтана като че ли времето е толкова спряло, че даже и рекламите в сайта на един от водещите доставчици за региона са още с коледна тематика.
Иначе не отписвайте малкия северозападен град. По време на някои замервания скоростта на връзката при сваляне е стигала и 60 Mbps.
7. София
Скорост на сваляне: 10,93
Скорост на качване: 2,69
София е най-големият български град, което предполага отлично изградена инфраструктура и голям брой антени и оптични мрежи. Големият брой потребители обаче също определя скоростта на интернет връзката.
8. Варна
Скорост на сваляне: 10,36
Скорост на качване: 15,42
От началото на 2020 г. скоростта на интернет във Варна не показва някакви значими промени. Обикновено се движи около 10 Mbps (за сваляне), като последният пик около (18 Mbps) е бил през февруари.
9. Сливен
Скорост на сваляне: 8,9
Скорост на качване: 2,77
Сливен попада в района на Югоизточна България, където регионални интернет доставчици все още се борят за място под слънцето редом с големите играчи.
В повечето случаи те не могат да предложат толкова добри цени и скорост, но пък осигуряват интернет свързаност в населени места, които иначе биха останали почти изолирани.
10. Добрич
Скорост на сваляне: 8,41
Скорост на качване: 29,28
Един от местните доставчици може да ви предложи оптичен интернет със скорост 1000 Mbps срещу месечна такса от 40 лв., което е сред най-добрите оферти на пазара. Същият предлага и пакетни оферти с ценови отстъпки за пенсионери и хора в неравностойно положение.
Ето кои градове останаха извън челната десетка:
11. Пловдив
Скорост на сваляне: 7,87
Скорост на качване: 18,09
12. Асеновград
Скорост на сваляне: 7,75
Скорост на качване: 6,48
13. Велико Търново
Скорост на сваляне: 6,85
Скорост на качване: 9,02
14. Търговище
Скорост на сваляне: 4,52
Скорост на качване: 7,58
15. Стара Загора
Скорост на сваляне: 4,26
Скорост на качване: 12,11
16. Бургас
Скорост на сваляне: 2,49
Скорост на качване: 7,99
17. Хасково
Скорост на сваляне: 1,09
Скорост на качване: 2,81
Колко бърза е интернет връзката в България?
България е на осмо място в света по скорост на мобилния интернет според данните на Speedtest за март 2020.
Качеството на широколентовия стационарен интернет не е толкова добро. Със средна скорост на сваляне от 54 Mbps, България е едва на 56-о място в световната класация.
Въпреки че в страната все още има райони без добра инфраструктура (съответно достъпът до интернет е затруднен), в големите градове има изградени мрежи, които дават възможност на потребителите да се възползват от доста добри за Европа скорости.

/За съставянето на класацията Questona е използвала последните тестове на скоростта на интернет връзката от Bandwidthplace./



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов