Избрани Новини

Великденските богослужения ще бъдат отслужени на открито

В храмовете няма да се извършва причастяване, освен на крайно нуждаещите, и то след изповед

Община Разлог и архиерейското наместничество на Разложката духовна околия съгласуват мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 при провеждане на богослужения, съгласно указанията на Светия Синод.

Великденските Богослужения ще бъдат отслужени на открито – пред храмовете, при стриктно спазване на ограниченията, въведени със заповед на министъра на здравеопазването.

В храмовете няма да се извършва причастяване, освен на крайно нуждаещите, и то - след изповед. Желаещите да получат причастие могат да го сторят през Петрови пости.

Поклонението пред светата плащаница от вярващите ще се осъществява с благоговейно прекръстване и поясен поклон, без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец.

С цел недопускане на струпването на хора, в храм „Свето Благовещение“ в Разлог ще продължи прилагането на пропускателен режим.

В празничните дни няма да бъде допускано присъствието на повече от 15 миряни в един и същи момент, влизането ще се осъществява през централния вход, а излизането през северния вход на храма.

Няма да бъдат допускани хора без маски и ръкавици.

Призивът към миряните е да не се допускат струпвания, да се спазва дистанция от 2 метра, да се посещават храмовете в часовете, в които не се предполага голяма натовареност.

Храмовете на територията на Разложката духовна околия ще бъдат отворени през целия ден.

Припомняме, че Св.Синод призовава вярващите християни да останат по домовете си.

„Никой няма да бъде осъден или неуважен заради избора му в тази ситуация, в която ще ни заварят празниците. Това е една жертва, която този, който остава в дома си прави спрямо себе си, за да опази и другите хора. Не е лесно човек да жертва една толкова съкровена духовна потребност, която има – да отиде в храм, да участва в богослужението. Но има хора, които го правят с ясното съзнание, че това е необходимо, за да се преодолее по-леко и по-бързо този период на пандемията“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)