От днес започва приемът за краткосрочни кредити в сектор "Плодове и зеленчуци“ - blagoevgrad.utre.bg

От днес започва приемът за краткосрочни кредити в сектор "Плодове и зеленчуци“

21 април 2020, 09:21 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    МЗХГ

    Управителният съвет на ДФЗ отпусна 30 млн.лв.

5 млн.лв. се разпределят в помощ на оранжерийното производство.

От днес до 30 юни 2020 г. ще продължи приемът на документи за краткосрочни кредити на производителите на плодове и зеленчуци полско и оранжерийно производство за реколта 2020 г. Управителният съвет на ДФ „Земеделие” отпусна 30 млн.лв. за краткосрочни кредити. От тях 5 млн. лв. се разпределят в помощ на оранжерийното производство.
Решението има за цел да подпомогне българските производители на плодове и зеленчуци. То е съобразено и с искането на Националната асоциация на оранжерийните производители за предприемане на мерки следствие на пандемията от коронавирус (COVID-19).
На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат подадено и приключено заявление по схемите за обвързано производство на плодове и полски и/или оранжерийни зеленчуци за реколта 2020 г. Градинарите и овощарите трябва да са подавали заявление за подпомагане по същите схеми поне 3 години назад (за Кампания 2017, за Кампания 2018 и за Кампания 2019 г.).
Кредитите се обезпечават чрез учредяване на особен залог на бъдещо вземане по схеми за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за 2020 г. Предоставянето на средствата ще става до 7 работни дни след вписването на особения залог. Заемите ще се предоставят при лихва в размер на 2 % и следва да бъдат погасени до 30 юни 2021 г.

На интернет страницата на ДФ „Земеделие“ са публикувани указанията по схемата за кредитиране.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета