Избрани Новини

Изправят участник в телефонна измама на подсъдимата скамейка

9 000 лева измъкнал от кюстендилец

Районна прокуратура - Кюстендил е предала на съд П.П. по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 210, ал. 1, пр. 1, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20 от НК.
Обвиняемият П.П. направил профил в социалната мрежа „Фейсбук“ с цел намиране на работа. През май 2018 г. на посочен от него мобилен номер се свързало неустановено по делото лице, представило се като „Николай Николов“. Въпросният мъж му предложил добре платена работа, като за целта трябвало да ходи до различни градове, за да взима пари, придобити посредством т.нар. телефонни измами.
На 13.11.2018 г., по указания на „работодателя“ си, обвиняемият пристигнал в Кюстендил. Отишъл до магазин „Фантастико“, където следвало да се срещне с мъж, за който предварително му били дадени подробни описания. В изпълнение на плана обвиняемият го приближил, като заявил, че е „човекът на Николай Николов“ и трябва да му даде пари. Убеден, че участва в разкриване на престъпление, мъжът му предал 9 000 лева.
След като взел сумата, П.П. заминал за София, където на бензиностанция срещу гара „Подуяне“ предал парите на друг участник в измамата.
След известно време обвиняемият бил изпратен от „Николай Николов“ в Казанлък за продължаване на престъпната дейност като помагач в телефонните измами. Тогава бил задържан от органите на полицията.
В хода на разследването на образуваното досъдебно производство е било установено, че пострадалият мъж от Кюстендил – Б.М., в деня на измамата получил обаждане от номер на румънски мобилен оператор. Мъжкият глас се представил като „следовател Петър Петров“ и му заявил, че е застрашен от посегателство на група опасни крадци. Било му поискано съдействие за залавянето им, като за целта следвало да изтегли наличната сума в банковата си сметка и да я предаде на специално изпратен „служител“. Парите били необходими за „проследяване и задържане на крадците“. Заблуденият мъж отишъл до клон на Пощенска банка и изтеглил сумата от 9 000 лева, която предал на обвиняемия П.П.
Предстои наказателното производство срещу обвиняемия да продължи в съда.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов