Избрани Новини

Риболовът под въпрос заради нова наредба - само на места до 500 м н.в.

От 15 април е в сила забрана за ловене на риба във водни обекти, които са под 500 м н.в.

Рибари от Благоевград недоволстват, че не могат да ловят риба на местата, където досега са го правили, информира БНТ. Причината е, че разрешените водоеми вече са променени. От няколко дни в сила влезе и забраната за ловене на риба във водни обекти, намиращи се до 500 м надморска височина. Има обаче водоеми, в които риболовът все пак е разрешен.
В единствения водоем, който се намира на територията на Благоевград, тази година рибарите не могат да упражняват своето хоби. Забраната да се лови риба в него не е извънредната ситуация и необходимостта хората да се изолират в домовете си, а разливи на реката, които са се образували в района. Причината за тях са ремонтни дейности, които са били извършени на баражите в района.
Иван Попов - началник сектор "Рибарство и контрол" в ИАРА-Благоевград: Счетохме за необходимо, съгласувано, разбира се, и с другите институции, за няколко години Бистрака да бъде забранен за риболов по време на извънредното положение само за да може да се възстанови естествената популация на рибата, да може да се даде шанс да си хвърли хайвера спокойно, да няма посегателства върху рибата. Обезпечени са риболовците и най-страстните с водоеми в областта нормално, включително и в Благоевград.
За да се зариби по-бързо мястото, вече е ремонтирана и тръбата на изхода на водоема, което ще създаде условия за навлизането на повече риба в Бистрака.
Иван Попов: Тук има шаран, щука, червеноперка, отчасти бяла риба, навлиза от Струма и скобар през малкия Бистрак - голямо разнообразие, уклейка.
Петър Бакалов е рибар от близо 40 години. Казва, че запалените рибари могат да упражняват своето хоби и на частни язовири, но там риболовът е платен. Затова според него е добре да има повече места със свободен достъп: По–добре е да има повече места разрешени. И с някакъв регламент да не се взимат в размножителния период за риболова.
От 15 април е в сила забрана за ловене на риба във водни обекти, които са под 500 м надморска височина. От изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Благоевград казаха, че извършват проверки и вече са установени нарушители, които използват забранени средства за улов. Глобите за подобни нарушения започват от 1000 лева.
Още в първия ден, в който беше наложена забраната за риболов, служителите на ИАРА са заловили нарушител с мрежа.
В почти всички големи градове в Благоевградска област има осигурени водоеми, на които рибарите ще могат да упражняват своето хоби.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов