Избрани Новини

200 човека тестваха за коронавирус в Община Симитли

Хората са проверени с най-сигурния за момента метод – PCR-тест или т.нар. бавни тестове

Двеста човека се тестуваха за коронавирус в Симитли, съобщиха от Общината. Хората са проверени с най-сигурния за момента метод – PCR-тест или т.нар. бавни тестове. По график в  събота бяха тестувани за COVID-19 всички, работещи в Социалния патронаж, служителите в социалните центрове, медиатори, общински съветници, кметове на кметства, служители в администрацията с активен пряк контакт с граждани. Тестовете бяха направени в лицензирана лаборатория, по график и стриктна организация, за да се избегне струпване на хора.
Проверката на здравния статус на активно работещите на обичайното си работно място бе планувана още преди Великденските празници. Преди да бъде регистриран първият случай на заразен с коронавирус в Симитли. Наличието на положителен резултат за COVID-19 в Симитли само промени начина на тестуване. Първоначално бе планувано проверката на здравния статус да се прави с т.нар. бързи тестове, които чрез кръвна проба установяват наличието или неналичието на антитела срещу вируса. Заради наличието на позитивни на COVID-19 в града, общинското ръководство реши проверката да бъде по най-сигурния метод. Изцяло от общината е поета грижата по организация и обезпечаване на тестването на хора от Симитли и общината, чиито служебни ангажименти са свързани с ежедневен пряк контакт с широк кръг от хора.
Планово общината разширява кръга на хората, които поетапно ще бъдат тестувани за коронавирус, съобразно спецификата на трудовата им заетост и активността на контактите им с трети лица.
От Общинския оперативен щаб изразяват признателност към дисциплината на хората и отново призовават за социална отговорност.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов