Избрани Новини

Провериха замърсяване на река Струма край Перник

Под моста на автомагистрала "Струма" се извършват изкопни дейности

Провериха замърсяване на река Струма край Перник, съобщиха от РИОСВ - Перник. Свлекли се глинести земни маси са довели до замърсяването на реката в района на града, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Проверката е извършена по подаден сигнал в екоинспекцията. Извършена е незабавна проверка от нейни експерти. Направен е оглед на реката в участъка посочен в сигнала -  до бл.60, кв. Изток. При огледа се е установило оцветяване на водите на реката в жълто-кафяв цвят.
Проверен е втори  участък на река Струма, до мост на ул.„Владайско въстание“, при който се установило, че водите на реката са бистри и без оцветяване.
Между двата проверени участъка се влива река Рударщица. При огледа ѝ се установи, че водите са оцветени в жълто-кафяв цвят. В търсене на източника на замърсяване беше проверено коритото на реката в посока с.Драгичево.
Установи се, че под моста на автомагистрала Струма се извършват изкопни дейности, свързани с изграждането на канализационен колектор за отпадъчни води, свързващ канализацията на с.Драгичево с тази на Перник. При огледа на терена се констатира, че част от изкопаните глинести земни маси са се свлекли в реката, в резултат на което се получава оцветяване на водите в жълто-кафяв цвят.
В момента на проверката започна заравяне на положените тръби, при което струпаните на брега на реката земни маси ще бъдат премахнати.
На фирмата, извършваща изкопните дейности, е дадено предписание да не допуска ново свличане и попадане на земни маси в коритото на река Рударщица. За проверката е съставен КП № 110/24.04.2020г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)