Избрани Новини

От утре: Отварят парковете за разходки (видео)

Обмислят организация за планините

Още днес заповедта на здравния министър ще бъде променена, така че да се разреши ползването на парковете и градските градини, съобщи премиерът Бойко Борисов, информира Tribune.bg. Той беше в Южния пак със столичния кмет Йорданка Фандъкова, както и председателя на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. На терен се проведе учение за организацията, нужна за допускането на гражданите до парковете.
„Заповедта ще се промени днес, от утре кметовете да решават как и кога да допуснат гражданите. Моля гражданите за ред и дисциплина. Ако видим, че тази мярка работи, съм възложил да се обмисли отварянето на планините. Ако не се спазва дисциплината, ще ги затворим, така както затворихме пазарите за един ден“, обясни Борисов.
Предложението на Столична община е родители с малки деца да с посещават парковете между 9.30 часа и 18.30 часа. Ще се допускат най-много двама възрастни. Преди и след тези часове ще могат да влизат хората, разхождащи кучетата си, и тези, които спортуват.
„Абсолютно се забранява пиенето на алкохол в парковете. Забранява се ползване на детските площадки и пейки. За реда и организацията – са над 80 човека само служителите на общината , общинска полиция, има патрули, нашите общински полицаи. Ще се вземе решение в парковете в София да могат да се разхождат родители с малки деца. Това е много сериозна организация, ангажирани са близо 200 човека“, обясни столичният кмет. Отварянето ще започне с големите паркове. Детските площадки навсякъде остават затворени.
„При нас е слободия, ако погледнете. Нека бъдем отговорни и да удържим натиска върху болниците, защото основната ни цел е да запазим медицинските работници в болниците от натиск. Имаме още 500 легла запазени. Това ни е границата“, допълни Борисов.
Премиерът съобщи, че апелира към родители, синдикати, експерти да бъде предложен вариант за учениците между 7 и 12 клас. „За тях е важно физически да завършат учебната година. Това важи и за кандидатстването. За другите – ще пускаме ли детските градини, как, това до 10 май трябва да го имаме като вариант“, обясни Борисов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов