Избрани Новини

Общината ще помогне на 36 ромски семейства в Благоевград

Кандидатства за средства от Програма ROMACT за спешни нужди на маргинализирани групи

Община Благоевград кандидатства за средства от Програма ROMACT за спешно възникнали нужди на маргинализирани групи поради пандемията от коронавирус

Кметът инж.Румен Томов подписа през март 2020 г. споразумение за изпълнение на Програма ROMACT в община Благоевград. Програма ROMACT е съвместна програма на Европейската комисия и Съветът на Европа, изпълнява се в България от 2013 г. и е съвместна инициатива за подпомагане на кметове и общински органи за работа в сътрудничество с местните ромски общности, за разработване на политики и публични услуги, които да приобщават всички, включително ромите.

ROMACT подкрепя механизмите и процесите на доброто управление в съответствие с принципите на Съвета на Европа за добро управление на местно равнище. Програмата насърчава сътрудничеството и партньорството между местните органи и ромските общности на основата на съвместно договорени работни стратегии и споделена отговорност за процеса и резултатите от него. Тя също така разчита на споделена ангажираност за открит диалог между мнозинството и малцинството.

Община Благоевград кандидатства за средства от Малките Грантове на ROMACT за общини, които имат спешно възникнали нужди на маргинализирани групи поради пандемията от Ковид 19 и нямат други ресурси, за да ги посрещнат. Здравните медиатори на Община Благоевград и представители на ромската общност в общината определиха нуждите и целевите групи. За целта бяха организирани срещи с представителите на ромската общност в трите махали на територията на Община Благоевград и бяха определени заедно стоките от първа необходимост - хранителни продукти, хигиенни и санитарни материали. На този етап се предвижда помощта да обхване 36 броя маргинализирани семейства, крайно нуждаещи се възрастни и болни лица, както и многодетни млади семейства.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов