Избрани Новини

Месец май започва със слънце

Ще има студ по Гергьовден

Май започва с високи температури. Максималните стойности на термометъра ще достигат 20-25 градуса. Има условия за кратки валежи и гръмотевици. На повече места и по-интензивни ще са те в следобедните часове в планините, а в събота и неделя и над Източна България. Това съобщи за “24 часа” климатологът от Софийския университет и TV-MET Симеон Матев.
В началото на следващата седмица от северозапад ще проникне по-студен въздух. Температурите ще са по-ниски от обичайните за това време на годината. Максималните ще бъдат от 15 до 20 градуса. Отново ще превали, като валежите ща са слаби и не особено масови.
На Гергьовден времето ще се задържи хладно. Главно в Централна и Източна България ще превали, а по високите части на планините над 2000 метра дъждът ще преминава в сняг.
Повече слънчеви часове на празника ще има в Югозападна България.
На 7 и 8 май сутрините ще са хладни. Минималните температури ще са от 4 до 9 градуса. По високите полета е възможно да се образуват слаби слани. През деня обаче ще бъде слънчево и ще се затопля. Повече ще са облаците следобед, когато в планините и на места в източните райони на страната за кратко ще превали.
Максималните температури ще се повишават и на 8 май ще бъдат от 20 до 25 градуса.
Слънчево ще е в края на първото и в началото на второто десетдневие. В следобедните часове обаче ще се заоблачава. Над планините е възможно за кратко да превалява.
Температурите ще се повишат и максималните в най-топлите места ще достигат и надхвърлят 30-32 градуса. Към средата на месеца атмосферата ще е по-лабилна – първо над западната, а после и над останалата част от страната ще има превалявания и прегърмявания. На някои места ще са доста интензивни. Не са изключени и градушки.
В периода между 15 и 18 май температурите ще се понижат и ще са близки до обичайнитеза средата на месеца – максимални от 20 до 25 градуса.
В края на второто десетдневие атмосферата ще се стабилизира. Ще бъде предимно слънчево. Ще се затопля и дневните температури ще достигат летни стойности – 25-30 градуса, на места не са изключени и над 30.
За третото десетдневие е характерно слънчево начало на деня и с по-облачни следобеди. Повече валежи се очакват на 22, 24, 25 и на 29 и 30 май. Тогава ще има опасност и от градушки. Температурите ще са от 20-23 градуса по Черноморието и на местата с повече облаци и валежи. Ще достигат до 25-28 градуса в по-слънчевите райони.
Като цяло май ще бъде с температури, близки до нормата или малко по-високи. Положителното отклонение е между 1,5-1,8 градуса. Във валежно отношение над западните и южните райони очакваните количества дъжд ще бъдат близки до средните или по-високи, докато над североизточните и източните ще са с голяма вероятност под тях.
Според метеорологичната статистика май е най-дъждовният пролетен месец. Страната често е под влияние на по-влажни океански въздушни маси, идващи от северозапад.
Средните максимални температури през май са от 21 до 26 градуса. Понякога, когато над страната се настани горещ и сух континентален въздух, температурите достигат 35 градуса.
“Освен усещане за лято през май можем да си припомним и за отминалата зима. След арктични нахлувания температурите се понижават чувствително и по високите полета е възможно образуването на слани. Такива застудявания се случват много често, около 24 май. През 1991 година между 24 и 27 май в планинските райони вали сняг, като новата снежна покривка по най-високите върхове надвишава 40-50 см”, разказа синоптикът.
Първите 3 месеца на годината в нашата страна бяха с температури значително над установените норми.
Отклоненията средно за страната за януари и март са над 2 градуса, а за февруари – близо 4 градуса, уточни Симеон Матев. Най-аномално топло беше в Североизточна България, като във Варна положителното отклонение за първите 3 месеца е над 3 градуса.
Най-близко до нормалните са били температурите в крайните южни райони на страната – в Сандански и Кърджали, където положителното отклонение е около 1,5 градуса.
На този фон април показа, че времето все още може да бъде нормално, защото средната температура за страната за април 2020 г. е в нормата. Във валежно отношение годината започна с много сух януари, при който са изпълнени едва 20% от валежните норми. През февруари започна по-често да вали и това доведе до изпълняване на нормите, а през март няколко валежни обстановки направиха третия месец от годината с дъждове 150% от климатичните норми. За март беше характерно големи количества валеж в Западна и най-вече Югозападна България, където се наблюдаваше превишение на нормите с 330%.
За по-голямата част от страната през април валежите бяха значително под обичайните, като процент на изпълнение варират от 10 до 50.
Отново над нормата са валежите в Западна и Южна България, като в Сандански и Кърджали преизпълняват нормата си близо 2 пъти. За първите 4 месеца на годината количеството на валежите в Югозападна България са около 120-150% от нормите, докато в останалата част от страната са под нея. Най-малко е валяло в Североизточна България, като по Северното Черноморие има места, които са едва с 35-40% от валежите, които би трябвало да получат.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)