Избрани Новини

Благоевград ще отбележи 117 години от смъртта на Гоце Делчев

В 10.30 часа ще се положат венци и цветя пред паметника на героя

Община Благоевград кани всички граждани днес от 10.30 часа на паметника на Гоце Делчев на пл."Македония”, където ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност по повод 117 години от смъртта на героя.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой е в България и Република Северна Македония.
Гоце Делчев е роден в Кукуш, днес Килкис, Гърция, през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са членове на ВМРО.
В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев е обкръжена в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефик, който е съвипускник на Гоце Делчев от Солунската гимназия, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМРО.

Апостолът на свободата на българите от Македония и Одринско е не просто истински  революционер, надградил идеите на Левски, той е хуманист и общественик, с който всяко общество може да се гордее. Смъртта му нанася сериозен удар върху битката за каузата, но съграденото от него позволява на следващите да продължат напред.
След 9.09.1944 г. безродни сатрапи харизват тленните му останки на човеконенавистния и българофобски режим на Тито. Въпреки страха от репресии, хиляди българи излизат да изпратят урната с костите на Апостола и да се простят с него - със сълзи на очи.

Гоце Делчев е на България, но и на Македония, защото се бореше за свобода на народа от Черно море до Охрид.
Поклон пред паметта му!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов