Избрани Новини

Църквата "Св. Вмчк Георги Победоносец“ в Микрево чества храмов празник /снимки/

Освещаването й е на 19.10.1928 г.

На 6 май църквата „Св. Вмчк Георги Победоносец“ в село Микрево, община Струмяни, чества своя храмов празник.
Църквата „Св. Георги Победоносец” е построена през 1925 година, а решението да се построи е взето на общоселско събрание през 1924 г. по инициатива на видния обществен деятел и свещеник Трендафил Костадинов и протоирей Иван Панковски, преселили се тук от Палат.
Църквата е изградена в Горната махала, на левия бряг на река Микревска, в равнината част западно от десния бряг на Струма. Тя е една от най – внушителните постройки в селото. Разполага и с просторен двор със зелени площи, в чийто западна част има и малка църковна сграда.
От архивни материали се узнава, че строителите на църквата са местни майстори. Необходимите средства за градежа, а в последствие и за обзавеждането на храма, са събирани най – вече чрез дарения от местни жители. Тук най – голяма е заслугата на Ангел Анастасов, Стоил Парабелски, Иван Джавджиски и Аврам Стоилов. Те и други люде от селото обикаляли наред къщите, ходили и из други селища в околността, та стигнали и до Дупница, за да измолват дарения, пари, материали, както и дарения на църковна утвар и икони. Принос в строителството и обзавеждането на църквата имат и първите й настоятели, сред които са Таско Атанасов, Костадин Аврамов, Андон Манолски, Христо Трендафилов, Параскева Кирянска.
Църквата приема името на светия войн победоносец Георги. Освещаването и е на 19.10.1928 г., когато е завършено и строителството й. Церемонията се ръководи от неврокопския митрополит Макарий, подпомогнат от стопанина на църквата свещеник Иван Панковски, много свещеници от Свети Врач (Сандански), Кресна и други селища.
Вътрешното устройство на молитвения дом се базира на три корабни корпуса на колони. Има артика, кръщелна и женско отделение. Камбанарията е четвъртоъгълна, разположена е в западната част на сградата. Иконостасът е дървен, богато изографисан, а околните стени са в бяло. На иконостаса и други места стоят икони, които могат да се оценяват не само в религиозно отношение, но и като образци на изкуството. Почти всички ионии са дарении от местни миряни и други щедри люде.
Първи стопанин на църквата е протойерей Иван Христов Панковски. Ръкоположен е за свещеник на 10.07.1928г. от митрополит Макарий. Заема този пост цели 53 години.
От 15.09.1981 година свещеническите обязанности поема свещеник Васил Костадинов Котев, който е завършил Духовната семинария в София и продължава да служи и в годините на XXI – ви век. Обслужвал и църквите „Св. Архангел Михайл” в Микрево и новопостроената църква в село Каменица.
Като дългогодишни църквари са работили Стойна Трендафилова, Параскева Кирянска, Олга Стаматова. Клисари са били Таско Маламов, Ефрем Кирянски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов