Избрани Новини

Благоевград отбеляза 96 години от смъртта на Димитър Благоев

Положиха се цветя пред паметника на Дядото

Благоевградската общественост отбеляза 96 години от смъртта на основателя на организираното социалистическо движение в България Димитър Благоев.

Годишнината беше почетена с ритуал по полагане на цветя пред паметника на Дядото, намиращ се на пл.„Георги Измирлиев“. В церемонията се включиха вр.и.д. кмет Ясен Попвасилев, заместник-кметовете на община Благоевград д-р инж.Василиса Павлова, инж.Евгени Терзиев и Любен Милев, представители на учебни заведения, политически партии и граждани.

Атанаска Ковачева, главен експерт направление ,,Култура" към Общината, припомни моменти от живота и делото на патрона на Благоевград.

Димитър Благоев е български политик и философ, публицист, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. Той е активен деец на Пловдивското македоно-одринско дружество, бил е негов председател, а по-късно е подпредседател на настоятелството. Обявява се против войните в началото на миналия век и застъпва тезата за Балканска федерация. Избиран е за народен представител в ХII ОНС, ХVI ОНС и ХVII ОНС. Димитър Благоев умира на 7 май 1924 г. в София.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов