Избрани Новини

Община Сандански спечели финансиране по шест зелени проекта

Те са в рамките на кампанията "Чиста околна среда 2020“ и конкурса "Обичам природата и аз участвам в нея“

Община Сандански, ДГ „Радост“, ДГ „Здравец“ и ПГ „Яне Сандански“ спечелиха финансиране по общо шест зелени проекта в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда 2020“ на Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/.

Проектите са спечелени след обявен конкурс и целят развитие на екологично възпитание и отговорности в младите хора в насока опазване на природните ресурси на страната ни.

Класираните проекти отговарят на различни критерии като оригиналност на идеите, устойчивост на проекта, активно участие на жителите от съответното населено място, приобщаване на децата към проекта и пр.

Със средства, в размер до 10 000 лева, община Сандански е класирана с три проекта:

- Екологичното възпитание – основа за здравословен начин на живот на всеки човек – кв.„Спартак“. По проекта ще бъдат доставени две комбинирани детски съоръжения с гумирана настилка и детска маса за колективна игра.
Цялата нова детска площадка ще бъде облагородена и озеленена. Ще бъде поставен нов пясъчник и нови елементи за градска среда – пейки и кошове за отпадъци.

- Подобряване на жизнената среда в ж.к.„Крайречен“ в град Сандански. В квартала ще бъде монтирано комбинирано детско съоръжения за ролеви игри с гумирана настилка, беседка, детска маса за колективна игра, както и кошове и пейки. Цялата площ ще бъде почистена и облагородена с нова растителност и цветя.

- Привлекателен център, град Мелник, Община Сандански. Емблематичните дървени мостове в Мелник ще бъдат осветени с LED осветление. Градската част ще придобие нов облик, с ново озеленяване и светлини, насочени към двата вековни чинара. Ще бъде изработена и красива информационна светеща табела – МЕЛНИК.

Със средства, в размер до 5 000 лева, са одобрени още три проекта:

- ПГ „Яне Сандански“ за проекта „Природа зад стените“. Ще бъде изградена иновативна вертикална градина в коридорното пространство на сградата, която ще бъде първата подобна в България.

- ДГ „Радост“ за проект „Подобряване на условията за игра на децата от ДГ „Радост“,  Сандански. По проекта ще бъде поставен нов пясъчник за игра, а зелените площи ще бъдат засадени с райграс. В двора на детската градина ще бъдат монтирани нови пейки и кошове, както и две комбинирани детски съоръжения.

- ДГ „Здравец“ за проект „Подобряване на условията за игра на децата от ДГ „Здравец“,  Сандански. Всички деца в детската градина ще бъдат зарадвани с нови комбинирани детски съоръжения и нов пясъчник. Всички зелени площи ще бъдат обновени с райграс. Ще бъдат поставени и нови пейки и кошове за отпадъци.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов