Избрани Новини

Вода от язовир "Дяково" ще бъде пускана само към ползватели с водомер

"Досега един грабеж на държавата се правеше. Няма водомери и всеки си прави каквото си знае", заяви кметът на Яхиново

Вода от язовир "Дяково" за промишлено и битово потребление ще бъде пускана за фирми и ползватели само при монтиран водомер - такива не е имало от тридесетина години, но вода е осигурявана, обявиха експерти от "Напоителни системи", информира БНР.

Така обещаното от Министерството на околната среда и водите пускане на водата за няколко села в района, за ТЕЦ "Бобов дол", и за Промишлената зона при Дупница не е станало.

През януари т.г. подаването на вода - освен за питейни нужди от язовир "Дяково" беше спряно по нареждане на екоминистъра Емил Димитров.

Към началото на седмицата постъпващият приток в язовира е над 3 кубични метра в секунда. Наличният обем в язовира е над 22 милиона кубически метра, беше обявено след срещата на министъра на околната среда и водите Емил Димитров с общинската управа на Дупница и с кметове на селата.

До началото на следващата седмица язовирът може да стигне до около 25 милиона кубически метра, като ще бъдат осигурени достатъчно водни количества за задоволяването на потребителите на региона в следващите две години, дори при липса на достатъчен приток.

Така отделни домакинства и в село Дяково продължават да са без вода повече от 6 месеца. Кметът на село Яхиново Софка Скоклева е категорична:

"Ще направим една обща поръчка за водомери, дори ще съдействаме на тези, които не могат с хора от ВиК срещу заплащане. Ако искат да имат вода - това е. Дисциплиниращият ефект на водомера. Досега един грабеж на държавата се правеше. Няма водомери и всеки си прави каквото си знае".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)