Днес е Ден на библиотекаря - blagoevgrad.utre.bg

Днес е Ден на библиотекаря

11 май 2020, 09:21 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    wikimedia

Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" празнува своя патронен празник

11 май от 2006 година официално се чества у нас като Ден на библиотекаря.

Датата първоначално е отредена от Българската православна църква за честване на славянските първоучители - светите братя Кирил и Методий, а от 1851 г. тя се отбелязва и като празник на българската просвета. С промяната на календара честването се премества на 24 май - Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост.

На 11 май Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" празнува своя патронен празник и цялата библиотечна гилдия се присъединява към отбелязването на празника на най-голямото светилище на българската книжнина -библиотеката, която съхранява най-старите и най-достойните образци на литературната ни съкровищница. В националната, научните, обществените, училищни, университетски и специални библиотеки сега у нас работят 7270 специалисти.

Днес славянската азбука вече е една от азбуките, на които Европейският съюз пише своята съвременна и бъдеща история. Мисията на библиотекаря е да запази това наследство за бъдещето, да съхрани българския дух и идентичност.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета