Избрани Новини

РСПБЗН - Благоевград призовава: Да опазим житната реколта!

С житни култури са засети 9130 дка, пшеница - 6950 дка, ечемик - 740 дка

Районна служба ‘‘Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград информира, че

през тази година на територията на община Благоевград с житни култури са засети 9130 дка,

пшеница - 6950 дка, ечемик - 740 дка и ръж, овес, тритикале – 1440 дка.

В периода на жътвената кампания се усложнява пожарната обстановка и е необходимо председателите на земеделски кооперации, земеделските производители, държавните горски и ловни стопанства, ръководителите на предприятия, ловци, туристи, пастири, горски работници и всички други граждани, развиващи дейност или просто пребиваващи сред природата и полето, да спазват следните противопожарни правила:

1. Забранено е паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях, от настъпването на ‘‘восъчна зрялост‘‘ до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.
2. Паркирането на превозните средства и устройването на лагери и места за почивка, да става само на определените за това места.
3. При преминаване покрай неожънати площи да се спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари.
4. Да се спазват предупредителните и забранителните знаци на пожарна безопасност.
5. В земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) не се разрешава паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници.

За осигуряване на пожарната безопасност при прибиране на селскостопанската продукция – реколта 2020 и в изпълнение на изискванията на Наредба №8121з-968/10.12.2014г. (обн. Д.В. бр. 39/ 20.05.2011г.) за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделски земи и Закона за опазване на селскостопанското имущество е необходимо да се изпълняват издадените разпоредби.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов