Избрани Новини

Мраморен постамент в памет на Флорънс Найтингейл откриват в Благоевград

Събитието е по повод Световния ден на медицинските сестри

Кметът на община Благоевград Румен Томов ще открие днес от 17,00 часа специално изготвен мраморен постамент в памет на Флорънс Найтингейл. Събитието ще се състои пред входа на Медицинския колеж в Благоевград.
Събитието е във връзка със Световния ден на медицинските сестри, който се отбелязва на 12 май и по повод 200 години от рождената дата на Найтингейл - английска медицинска сестра, автор и статистик, и обществен деятел.

Найтингейл поставя основите на професионалната сестринска грижа със създаването през 1860 на училище за сестри болница "Сейнт Томас" в Лондон, първото светско училище за сестри в света, сега част от Кингс Колидж (Лондон).

Международният ден на медицинската сестра, който се празнува по целия свят, е на датата на рождения ден на Флорънс Найтингейл. Тя е известна със своята пионерска работа в областта на медицинската грижа, предоставяна от сестри по време на Кримската война, през която се грижи за ранени войници. Била е наричана "Дамата с лампата" заради късните обиколки, които е правела през нощта.

Община Благоевград организира и анкетно проучване за най-милосърдна медицинска сестрa в Благоевград за 2020 г. под надслов ,,Мило сърце 2020“.

Резултатите от анкетното проучване, в което са участвали 763 лица, съдържа номинации на медицински сестри, работещи в лечебните заведения в Благоевград и филиала за Спешна помощ. Номинираните медицински сестри ще бъдат обявени днес на тържествената церемония, организирана от Община Благоевград.

 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов