Мраморен постамент в памет на Флорънс Найтингейл откриват в Благоевград - blagoevgrad.utre.bg

Мраморен постамент в памет на Флорънс Найтингейл откриват в Благоевград

12 май 2020, 10:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Община Благоевград

    Събитието е от 17 часа

Събитието е по повод Световния ден на медицинските сестри

Кметът на община Благоевград Румен Томов ще открие днес от 17,00 часа специално изготвен мраморен постамент в памет на Флорънс Найтингейл. Събитието ще се състои пред входа на Медицинския колеж в Благоевград.
Събитието е във връзка със Световния ден на медицинските сестри, който се отбелязва на 12 май и по повод 200 години от рождената дата на Найтингейл - английска медицинска сестра, автор и статистик, и обществен деятел.

Найтингейл поставя основите на професионалната сестринска грижа със създаването през 1860 на училище за сестри болница "Сейнт Томас" в Лондон, първото светско училище за сестри в света, сега част от Кингс Колидж (Лондон).

Международният ден на медицинската сестра, който се празнува по целия свят, е на датата на рождения ден на Флорънс Найтингейл. Тя е известна със своята пионерска работа в областта на медицинската грижа, предоставяна от сестри по време на Кримската война, през която се грижи за ранени войници. Била е наричана "Дамата с лампата" заради късните обиколки, които е правела през нощта.

Община Благоевград организира и анкетно проучване за най-милосърдна медицинска сестрa в Благоевград за 2020 г. под надслов ,,Мило сърце 2020“.

Резултатите от анкетното проучване, в което са участвали 763 лица, съдържа номинации на медицински сестри, работещи в лечебните заведения в Благоевград и филиала за Спешна помощ. Номинираните медицински сестри ще бъдат обявени днес на тържествената церемония, организирана от Община Благоевград.

 


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета