След масовите тестове: Банско е чисто, без вирус и заразени - blagoevgrad.utre.bg

След масовите тестове: Банско е чисто, без вирус и заразени

12 май 2020, 14:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Община Банско

    Днес Банско е чист и спокоен град

Община Банско работи по подготовката на летния развлекателен и културен сезон

С преустановяването на извънредното положение в държавата общинското ръководство на Банско счита за редно да оповести резултатите от направеното масово тестване на населението на града, като обхватът беше разширен и върху населението на Добринище и селата от Местенския район. То бе извършено след съгласуване с Националния оперативен щаб, за да се констатира обективно здравния статус на жителите на първата карантинирана община в страната.

Проверката за наличие на антитела за COVID-19 беше направена благодарение на отпуснати от правителството и дарени бързи тестове. Целевите групи бяха определени със съдействието на Регионалната здравна инспекция. При изследванията техните екипи бяха подпомогнати от общопрактикуващите лекари, работещи на територията на общината.

Резултатите в цифри са следните:

Проверени от Община Банско – 2250 лица, от които 2010 от Банско, 162 – от Добринище и 78 – от район Места. Установено бе наличието на антитела при 112 лица от изследваните в Банско, което е 5.57 % и при 3 лица от изследваните в Добринище. По преценка на здравните органи на някои от лицата бяха направени и PCR тестове. Резултатите от тях са отрицателни.

Припомняме, че извънредното положение за Банско започна с карантиниране на целия град, което беше прието от населението с гражданска отговорност и разбиране. Приложените мерки в града помогнаха за спиране разпространението на вируса, благодарение на което днес Банско е чист и спокоен град.

Като общинска управа с особенo задоволство констатират след проведените задълбочени и обемни тестове, че населението в община Банско е здраво и няма установен голям брой преболедували за периода на извънредното положение.

Близостта до Пирин планина, чистият въздух и вода, предимствата на живота в малкия град и спазваните хигиенно-епидемиологични мерки спомогнаха Банско да запази репутацията си на възрожденско гнездо и целогодишна спортна и туристическа дестинация, желана у нас и в чужбина.

При спазване на препоръчителните санитарни и други изисквания в условия на глобална пандемия, община Банско работи по подготовката на летния развлекателен и културен сезон.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета