Кметът Димитър Бръчков с предложение за проблемите пред десетки фирми - blagoevgrad.utre.bg

Кметът Димитър Бръчков с предложение за проблемите пред десетки фирми

16 май 2020, 09:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Община Петрич

Кметът на община Петрич е член на УС на НСОРБ

В писмо до Националния оперативен щаб и НСОРБ кметът Димитър Бръчков предлага реципрочен принцип на режима на преминаване на погранични работници по смисъла на Заповед РД-01-265/14.05.2020 г. на министъра на здравеопазването и разширяване на обхвата на действието й. Мотивите за предложението са обвързани с факта, че на територията на община Петрич има регистрирани хиляди търговски дружества с чуждестранно участие – предимно от Гърция. В условията на епидемичната обстановка и наложените в тази връзка ограничителни мерки тези предприятия са изключително затруднени да осъществяват дейността си. В заповедта на министъра на здравеопазването е предвидено, че забраната за влизане на територията на страната не се отнася за погранични работници.

Предложението на кмета на община Петрич Димитър Бръчков е да се разшири обхвата на изключението, като се добавят и управителите на дружества със седалище в погранични райони, тъй като дружествата са оставени вече два месеца на „ автопилот“ и това може да нанесе непоправими вреди на бизнеса. Отворено писмо за търсене на решение се изпраща и от юридически и физически лица в община Петрич, работещи с бизнесмени от съседна Гърция. Предвид обстоятелството, че много български граждани от погранични общини работят предимно като сезонни работници в Гърция, кметът предлага още да се проведат преговори с гръцкото правителство, което да приложи реципрочни мерки спрямо българските погранични работници.

„Това е изключително важно, защото стотици български граждани са лишени от доход. Тази мярка ще се отрази позитивно както на бюджетите на самите граждани, така и на бюджета на българската държава“, допълва Бръчков.

Припомняме, че кметът на община Петрич е член на УС на НСОРБ.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета