Избрани Новини

Защо 17 май е Ден на българския спорт?

През 1894 г. в София пристигат първите десет учители по физическо възпитание от Швейцария

Днес, 17 май е Ден на българския спорт. Датата не е избрана случайно. На същия ден, в далечната 1894 година, в София пристигат първите десет учители по физическо възпитание от Швейцария.
За много запалените по футбола фенове името на Жорж дьо Режибюс е емблематично. Той е един от тези швейцарски учители, пристигнали у нас, който донася първата футболна топка в България. Така и по нашите земи тръгва приказката за магията, наречена футбол.
Всъщност, Режибюс е поливалентен спортист. Занимава се с гимнастика, бокс, борба и футбол. По време на футболната си кариера е вратар на Грасхопър от Цюрих.
В България Режибюс се превръща в организатор и рефер на доста училищни двубои. Жорж става преподавател във Варненската мъжка гимназия. Където на 14 май 1894 година се провежда първият български футболен мач. Срещите се провеждат на различни места,а едната от тях е на мястото на днешната морска градина. Жорж дьо Режибюс преподава в България в продължение на две години.
Други двама известни швейцарски учители оставили трайни следи в нашето физкултурно движение в България са Шарл Шампо и Луи Айер. Те, освен футболни топки, донасят и уреди за гимнастика.
Благодарение на тях е основано и гимнастическото дружество Юнак. А Шарл Шампо е първият участник за България на Летни олимпийски игри през 1896 година в Атина. На името на Шарл Щампо има улица в софийския квартал Манастирски ливади. А стадионът на Доростол от Силистра носи името на Луи Айер.
17 май е подходящ ден да бъдат споменати и швейцарските спортни мисионери, които се оказват благородните пионери на организирания български спорт.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов