Избрани Новини

Банско ще иска от държавата 2 млн.лева заради бюджетен дефицит

Приходите в бюджета са свити с 13 процента, а безработицата е 18%

Община Банско ще поиска 2 милиона лева помощ от правителството заради сериозен бюджетен дефицит, информира БНР. Наложената карантина през март, както и кризата в туризма заради пандемията от Ковид-19 са свили приходите в бюджета с 13 процента, а безработицата е скочила на 18 на 100.
Зимният сезон в Банско беше стопиран в разгара си заради пандемията от коронавирус, а поставянето на града под пълна карантина блокира цялата икономика. Много хора останаха без работа, а над 80 процента от заетостта е в туризма, каза кметът на общината Иван Кадев. Икономическата криза рефлектира и върху приходната част на бюджета:
"Към 30 април безработицата е 18 процента. За периода от началото на годината до 30 април собствените приходи на общината са приблизително 13 процента по-малко."
Освен това общината има дълг от 8 милиона лева, като дължимите вноски към фонд ФЛАГ са 100 000 лева месечно. Зради тежкото финансово положение управата на Банско ще поиска кредитна ваканция:
"Това е временна спасителна мярка, но все пак ще имаме известно облекчение на разходната част на бюджета", допълни Кадев.
Без помощ от правителството община Банско трудно ще се справи дори с неотложните дейности и инфраструктурни проекти. До края на май ще бъдат внесени документи и обосновка за исканата целева помощ, каза заместник-кметът Сашка Въчкова: "На първо време ще ни бъде необходима помощ поне от два милиона лева."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов