Избрани Новини

8 жени са убити от партньорите си по време на извънредното положение

Само за един месец обажданията за домашно насилие са скочили с 370

Една тиха пандемия, различна от тази, предизвикана от коронавируса, е превзела много домове. Това е пандемията на домашното насилие. От началото на изолацията ситуацията в много семейства се влошава драматично.
Организациите, които управляват горещите линии за пострадали от насилие, съобщават за сериозен ръст на сигналите. Случаите, за които се търси помощ в момента са много по-тежки от преди. Само за един месец обажданията за домашно насилие на Горещата линия за деца 116 111 са скочили с 370. Осем жени загубиха живота си, убити от своя партньор, само от началото на извънредното положение.
Български фонд за жените, съвместно с Фондация BCause и Български дарителски форум стартират спешен Фонд за борба с домашното насилие в условията на пандемия от COVID-19.
Той ще подкрепя жертвите на домашно насилие и техните деца, като подпомогне организациите, които работят на първа линия и предоставят юридически, психологически и социални услуги на жертвите на домашно насилие, управляват кризисни центрове за настаняване, консултативни центрове и мобилни услуги в цялата страна. Сред първите организации, които отправиха апели за помощ са тези във Варна, Горна Оряховица, Димитровград, Дупница, Перник, Пловдив, Русе, София, Търговище и Хасково. Всички те имат дългогодишен опит като лицензирани доставчици на услуги за жени и деца, жертви на насилие, имат вече успешно реализирани проекти и участваха в допитване за актуалната ситуация при тях и нововъзникналите им нужди в условията на кризата, предизвикана от пандемията.
Проучването, направено от Българския фонд за жените сред тези организации, показа, че услугите продължават да функционират, но са изправени пред големи и съвършено нови трудности. Случаите на насилие нарастват, местата в приютите не достигат. Необходимо е изграждането на помещения за карантиниране на новопостъпилите, има нужда от допълнителни часове работа на психолози и юристи. Нарастват и нуждите от закупуване на бързи тестове, дезинфектанти и предпазни средства, необходими за овладяването на заразата.
Организациите също така съобщават, че голяма част от пострадалите, които се обръщат за помощ към тях, са изправени пред крайна мизерия и невъзможност да купят за себе си и децата си най-необходимите храни, лекарства и предпазни средства. Те се нуждаят от спешна хуманитарна помощ за оцеляване през първите месеци от кризата и след края на извънредното положение.
Три компании и една фондация вече се включиха с целево дарение и подкрепиха инициативата в помощ на жертвите на домашно насилие. Това са: Bеiersdorf / NIVEA, EasyPay, Experian България и фондация „Лъчезар Цоцорков“.
Каузата ще търси подкрепа и от индивидуални дарители. Всеки, който желае да подпомогне спешния Фонд за борба с домашното насилие, може да го направи по следния начин:
В кампанията в Платформата.бг
Чрез изпращането на дарителски SMS с текст DMS SILA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори
На сайта на Български фонд за жените чрез дарение по сметка или с карта
Дарение на каса на EasyPay в цялата страна на КИН 4236895688
Българският фонд на жените ще удвои всички индивидуални дарения, направени по каузата в Платформата.бг. Набраните средства ще бъдат поетапно разпределяни към най-нуждаещите се организации, като решението за това ще бъде вземано от Експертен съвет, включващ трите организации, инициатори на Фонда и корпоративни дарители.
Набраните дарения ще подкрепят следните спешни нужди:
Тестване на новопостъпилите в Кризисните центрове за COVID-19; обособяване на помещения за временна карантина преди постъпването; защитни облекла, лични предпазни средства (маски, ръкавици, шлемове) и препарати за дезинфекция; лекарства, витамини, медицински стоки от първа необходимост.
Допълнителни часове работа на психолози и юристи в центровете, поради увеличаването на търсената помощ и по-тежките случаи, които изискват незабавна защита.
Временно настаняване в хотел при липса на свободни места в Кризисните центрове.
Увеличаване на мобилните услуги, за да се достигне до малките населени места.
Обезпечаване с базисни технически средства за онлайн консултации.
Таблети и лаптопи за децата, настанени заедно с майките си в услугите, за да могат да продължат да учат дистанционно.
Спешна хуманитарна помощ за жени и децата им, в случаите, в които не разполагат с доходи, не получават издръжка и имат сериозни финансови затруднения (пакети с храна, лекарства, хигиенни материали).
Допълнителни легла, монтиране на прегради и спешно дооборудване на помещения; образователни материали и игри за децата на жените, настанени в центровете, които сега нямат възможност да играят много навън.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)