Избрани Новини

Благоевград отбеляза 144 години от смъртта на Георги Измирлиев - Македончето

Венци и цветя положиха пред паметника му

Община Благоевград отбеляза 144 години от смъртта на Георги Измирлиев. Ритуалът се състоя днес пред бюст-паметника на революционера на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград.
На церемонията присъстваха кметът на община Благоевград инж.Томов, заместник-кметът по строителството инж.Терзиев, заместник-кметът по обществен ред, сигурност и спорт Любен Милев, председателят на Общински съвет Благоевград Андон Тодоров, заместник-областният  управител Иван Стоянов, н.пр. Желко Йович - посланик на Република Сърбия у нас, н.пр. Митко Солаков - почетен консул на Казахстан у нас, омбудсманът на Община Благоевград доц.Валентин Василев, общински съветници и граждани.
С кратко слово Атанаска Ковачева, главен експерт направление ,,Култура“ към община Благоевград, припомни живота и делото на българския революционер.

Роден е на 21 април 1851 година в Горна Джумая. Той е общественик, участник в Априлското въстание през 1876 година като помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в Първи търновски революционен окръг. Осъден на смърт чрез обесване в Търново, той е откаран обратно в Горна Оряховица, където на 28 май 1876 година сам слага въжения клуп на врата си с думите: „Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!“
Пред паметника на Георги Измирлиев бяха положени венци и цветя в знак на почит и признателност към делото му.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)