Избрани Новини

Подариха респиратор на кюстендилската болница

Дихателни апарати ще получат 8 регионални болници

Осем броя американски микропроцесорни респиратори, модел CrossVent 3+, окомплектовани с необходимото допълнително оборудване и консумативи, са доставени в България и в следващите дни ще бъдат монтирани в осем регионални болници в страната.
Дихателните апарати са част от дарението, оповестено в края на март от Kaufland и Lidl, и ще покрият нуждите на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, Велико Търново, МБАЛ „Христо Ботев“, Враца, „МБАЛ - Добрич“, Добрич, МБАЛ „ Д-р Ат. Дафовски“, Кърджали, МБАЛ „ Д-р Никола Василиев“, Кюстендил, МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“, Монтана, МБАЛ „Рахила Ангелова“, Перник и МБАЛ „Св. Иван Рилски“, Разград. Изборът на болниците е направен от Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб.
 „Радваме се, че за по-малко от два месеца успяхме да организираме доставката на апаратите и то в условия на завишено търсене в световен мащаб, рестрикции в износа и риск от отмяна на презокеанска доставка. Вярваме, че чрез тях ще подпомогнем усилията на всички медицински специалисти, които са на първа линия в борбата с коронавируса извън София и големите градове, където предизвикателствата са също огромни“, заявиха в съвместно изявление управителите на Kaufland България Иван Чернев и на Лидл България Милена Драгийска.
 Kаufland България и Лидл България дариха 300 000 лева за закупуването на 8-те дихателни апарата, предоставени безвъзмездно на Министерството на здравеопазването. Двете компании обединиха усилията си в ситуация на извънредно положение и в желанието си да дадат своя принос в борбата с разпространението на коронавируса у нас и грижата за здравето на българските граждани. Стойността на 8-те респиратора възлиза на 290 880 лв. Останалата част от сумата вече е дарена по сметката на Министерството на здравеопазването с цел подпомагане на лечебните заведения, в които се приемат пациенти с коронавирус. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)