Избрани Новини

В Разлог работят по проект за дигитализация

Проектът "IoTXchange“ е одобрен за изпълнение (етап 2)

Проект „Интернет на нещата като инструмент на политиката за промяна в града“ (Internet of Things as a policy instrument for the city change) с акроним „IoTXchange“ е одобрен за изпълнение (етап 2). Проектът цели разработването на планове за дигитализация, основаващи се на решения предоставени от Интернет на нещата (Iinternet of Things), с които ще се повиши качеството на живот в малките и средните градове от Европейския съюз.
С бюджет от 744 166,92 евро, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (от 70% до 85% за партньорите от различни държави), проектът улеснява обмена на опит в процес на споделено обучение, като се дава възможност на всички партньори да се справят с проблеми - идентифицирани като често срещани, чрез прилагане на нов подход за тяхното решаване в бъдеще.

Община Фундао (Португалия) е водещ партньор на консорциума, който включва общините Разлог (България), Додони (Гърция), Неверс (Франция), Местна община Йелгава (Латвия), Онге (Швеция) и Кежмарок (Словакия) и финландския университет „Åbo Akademi“. Първият етап на проекта започна през месец септември 2019 г., а втория ще приключи през месец август 2022 година.
По време на изпълнението на първия етап на проекта бяха определени ключови и общи въпроси за всички партньори, които могат да бъдат решени чрез Интернет на нещата. По време на втория етап местните партньори ще бъдат включени чрез създаване на Местна инициативна група (Local Action Group), която ще разработи Местен план за действие (Local Action Plan).
Местният план за действие е важен документ за утвърждаване на стратегия, имаща решаващо влияние върху определянето на приоритетите за териториално развитие.

Проект „IoTXchange“ се осъществява по програма URBACT III, по която са подадени 62 предложения от 525 партньори от 29 държави. Методологията URBACT, основана на транснационалното сътрудничество между градовете и местните групи предлага условия за разработване на интегрирани планове за действие, които да насочват участниците в ерата на дигитална трансформация.
На 7 май 2020 г. 23 проекта получиха одобрени от Комитета за наблюдение на URBACT за изпълнение на етап 2, един от тях е „IoTXchange“.

Източник на информацията: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=270611407650967&id=102079294504180



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)