Детски смях и песни ще звучат днес в Кюстендил - blagoevgrad.utre.bg

Детски смях и песни ще звучат днес в Кюстендил

01 юни 2020, 10:45 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    НЧ "Братство" - Кюстендил

От 11:30 ч. пред читалище "Братство 1869” ще бъде отбелязан Международния ден на детето

Днес от 11:30 ч. пред читалище „Братство 1869” в Кюстендил ще бъде отбелязан 1 юни – Международния ден на детето. В програмата на празника е предвидено откриване на изложба на класовете по изобразително изкуство към НЧ „Братство 1869” и НЧ „Пробуда 1961”, представяне на мултимедия на изпълнения на деца от музикалната школа и др.
Денят на детето е един от най-старите международни празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 г.
Според някои източници изборът на тази дата идва от китайски фестивал на лодките – дракони. През 1925 г. китайският генерален консул в Сан Франциско събрал деца сирачета, за да отпразнуват фестивал, който се отбелязвал на 1-ви юни, а датата съвпаднала с Конференцията в Женева.
През 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.
Оттогава всяка година се отдава почит на децата по цял свят и обикновено на този ден се изнасят речи за детските права, излъчват се детски предавания по медиите, правят се детски партита и всякакви други дейности, свързани с децата.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета