Православната църква почита Света Емилия - blagoevgrad.utre.bg

Православната църква почита Света Емилия

30 май 2020, 09:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ikonite.com

    Честит празник!

Жените с това име могат да празнуват имен ден и на 8 август

На 30 май Българската православна църква почита паметта на Света Емилия и днес имен празнуват всички, които носят имената Емилия, Емил, Емилиан, Емилиана, Ема и Емили.

Света Емилия произхожда от богат благороднически род. Тя е майката на св.Василий Велики и на Св.Макрина, както и на още пет дъщери и трима синове. Двама от синовете ѝ — епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски, са обявени за православни светци. Много голямо влияние върху децата в семейството оказва най-възрастната дъщеря на Емилия - Св.Макрина, която чрез своите беседи им внушава Божията любов и ги кара да се обърнат към чистия живот. След като децата напускат дома ѝ, св.Емилия и най-голямата ѝ дъщеря основават женски манастир. Емилия разделя семейното имущество между децата си и освобождава робите и робините. Много от освободените робини се присъединяват към тях. Те се отричат от света и така се образува девически манастир, където всички живеят под един покрив и делят всичко по равно. Те живеят в смирение и любов и в тях няма нито гняв, нито завист, нито ненавист, нито презрение. Отричат се от суетата и тщеславието. Славата им е в това, че никой не ги познава, богатството им - в нищетата, тяхната храна - въздържанието. По този начин Емилия доживява дълбока старост. Когато починала, по нейно желание е погребана в малък семеен параклис при мъжа си и един от синовете ѝ. Обявена е за блажена.  

Името Емилия произлиза от латинската дума aemilius, която означава съперничка. Освен на 30 май, жените с това име могат да празнуват имен ден и на 8 август, когато църквата почита паметта на Свети Емилиян изповедник.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета