Избрани Новини

9 млади български визуални артисти ще творят в Лещен

Те ще работят в автентична стара къща в сесии по трима

Млади български визуални артисти (до 30 години) са поканени за двуседмичен творчески престой без резидентска такса в LITTLE BIRD ARTIST RESIDENCY в село Лещен.
Девет избрани артисти ще имат възможнот да творят в резиденцията в сесии по трима, като всяка сесия е с продължителност две седмици в периода 15 юни – 25 юли.
Настоящата ситуация изправи всички ни пред редица неподозирани предизвикателства, наложи ни се да се адаптираме, но и да извлечем позитивите от нея. Така се роди идеята да предоставим възможността на 9 млади български съвременни артисти да творят в рамките на 2 седмици в арт резиденцията LITTLE BIRD, намираща се в автентична стара къща в село Лещен, обясняват организаторите.
Инициативата е на галерия Little Bird Place (София), Little Bird Artist Residency (с.Лещен) и платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today: www.ARTandCulture.Today
Галерията има специфичен тематичен профил – модерно и съвременно изкуство с фокус природа, биологичен свят и екология. Затова именно в тези теми ще работят селектираните млади автори.
Резиденцията разполага с три самостоятелни стаи, споделени общи пространства – кухня и всекидневна, две бани, три тоалетни, голяма тераса (чардак) и дворни пространства, подходящи за работа. За повече информация и снимки разгледайте секцията в сайта (на английски) тук.
За резидентския период авторите следва да работят в тематичния профил на галерията – природа, биология, екология. Не е необходимо портфолиото за кандидатстване на артистите да съдържа произведения в същия профил.
Всяка сесия е за трима артисти и е с продължителност две седмици:
        15 юни – 27 юни
        29 юни – 11 юли
        13 юли – 25 юли
Какво получават артистите:
Безплатен престой и условия за творческа работа за 2 седмици;
Кураторска консултация (виртуална или на място) от изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски (Art and Culture Today);
Групова резидентска изложба на селектирани творби в галерия Little Bird Place в София;
Възможност за дългосрочна колаборация с галерията, изразяваща се в представляване на художника в световните онлайн платформи за изкуство: ARTSY, ARTSPER, ARTNET, ARTLAND, както и в сайта и социалните мрежи на галерията.
Художниците трябва да си подсигурят транспорт, храна и арт материали.
Журито по селекцията на авторите е в състав изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски от платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today (www.ARTandCulture.Today), Антоанета Куик – арт мениджър на галерия Little Bird Place и Росен Узунов – основател и собственик на галерия Little Bird Place.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)