Избрани Новини

Банско няма да остане без автогара

Кметът договори с новите собственици на автогарата тя да продължи да се ползва до изграждане на нова

Кметът Иван Кадев договори с новите собственици на автогарата в Банско тя да продължи да се ползва до изграждане на нова.

Станалата неотдавна публично известна информация, че автогарата в Банско е продадена, предизвика голям интерес в града и породи спекулации от кого е извършена сделката и как ще бъде организирана услугата в бъдеще.

Община Банско никога не е била собственик на този обект, уточнява кметът Кадев. Автогарата като сграда и терен са били собственост на Министерството на транспорта в лицето на бившето държавно предприятие ДАП, а през 90-те години тя става собственост на „Транс Пирин” ООД. Поради невъзможност да стопанисва и поддържа автогарата, в началото на тази година дружеството е продало имота на собствениците на съседния хотел. Според заявеното от новите собственици инвестиционно намерение, там ще бъде изградена спортна инфраструктура и паркинг. В общината вече са внесени необходимите документи за ПУП на територията.

Според кметът Иван Кадев, потребността от автогара в града е въпрос, който не се нуждае от коментари.

„Наличието на автогара в който и да е град, е задължителна част от неговата инфраструктура, защото има обществено и социално значение. Важно е за Банско, тъй като сме зависими изцяло от автотранспорта, но и като град - целогодишна туристическа дестинация и зимна столица на Балканите. Затова проведох среща с новите собственици и договорихме в следващите 2-3 години автогарата да продължи да се ползва като такава. Междувременно, Общината ще направи необходимото за изграждане на нова автогара. Продажбата на автогарата едва ли ще се отрази сериозно на посещаемостта на туристи в Банско. Няма точна статистика какъв е процентът на туристите, ползващи обществен транспорт, за да дойдат тук на екскурзия или почивка. Наблюденията показват, че не е много висок. Автобусният транспорт се ползва предимно от местни жители и сезонно работещите в града, т.е. автогарата е с обществена значимост за местното население и местния бизнес”, уточнява Иван Кадев. Той е категоричен, че няма опасност Банско да остане без автогара. Вече се правят проучвания и се подготвят идейни проекти. Вероятно новата автогара ще бъде в същия район, близо до ЖП гарата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)