Избрани Новини

С празник на открито децата в Благоевград отбелязват Световния ден на околната среда

Програмата включва занимателни игри и забавления, насочени към подрастващите

Радио Благоевград и „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград ще отбележат в съвместна инициатива Световния ден на околната среда – 5 юни, съобщават от институциите. С празник на открито, в двора на единствения по рода си в България Музей на водата, двете институции ще заявят своята съпричастност към опазването на околната среда, към това колко е важно да се говори за проблемите на околната среда и да се съюзяват институциите за решаването им.
Днес програмата ще започне в 11:00 часа и ще включва занимателни игри и забавления, насочени към подрастващите. Музикален поздрав ще отправи младата благоевградска изпълнителка Александрина Механждийска. Целта на празника е да се ангажира вниманието на децата, да се провокира тяхната любознателност и не на последно място да се активира  у тях истинска загриженост към опазването на околната среда и на един от най-ценните ресурси – водата.
Световният ден на околната среда е основният механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда в световен мащаб. Световният ден на околната среда е провъзгласен на 15 декември 1972 г. на 27-та сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция. Тогава е приета декларация за околната среда, която е и първият международен договор за принципите на екологична защита на Земята. Датата за честване е избрана, защото именно на 5 юни започва работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г.
Посланието на Световния ден на околната среда тази година е „Време за природа“ - Time for Nature. Акцентът ще бъде върху това,  че природата ни „изпраща съобщение“ и ни показва, че сме на прага на срив. Затова е време да се събудим и да си вземем бележка, да преосмислим връзката си с природата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов