Избрани Новини

МРРБ има готовност да продължи програмата за саниране

Пилотният проект за обновяване е на още 1951 сгради, за които са подадени документи

Министерството на регионалното развитие и благоустройството има готовност да стартира следващ етап на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради с пилотен проект за обновяване на още 1951 сгради, за които са подадени документи в Българската банка за развитие в срока за кандидатстване, но за тях не е достигнало финансирането. Това обаче трябва да стане на базата на широк обществен и политически консенсус, като основното е осигуряването на финансов ресурс.
Становището и предложението на МРРБ ще бъде изпълнението на основните енергоспестяващи мерки да е при 100% безвъзмездна финансова помощ от държавата, така както е стартирала програмата и при условията, при които всички собственици в сгради - етажна собственост са подали документи.
„Нашият фокус при изпълнението на този етап ще бъде засилване на ролята на общините и на отговорността на собствениците, по-добър контрол и комуникация при изпълнение на мерките, както и конкретизиране на обхвата за допустимостта на дейностите“, обясни министър Аврамова. Тя подчерта, че това са мерки и промени в програмата, които министерството ще предприеме след направен обстоен анализ на изпълнените вече дейности по първия етап.
Следващият етап в подобряването на енергийната ефективност на жилищния фонд е да бъде отворен дебат за нова програма, за която вече да бъде обсъдено въвеждането на самоучастие на всички собственици.
Досега в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради има подписани договори за целево финансиране на 2022 сгради. Към 29.05.2020 г. поддържаните в МРРБ регистри отчитат, че са обновени и въведени в експлоатация 1876 сгради, като остават да се обновят 146 броя, намиращи се на територията на 15 общини.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов