Избрани Новини

Банско Филм Фест представя филми за Тибет в София

Филмовата панорама е на открита сцена на Театър София

"Приятели, време е да се завърнем в света на киното пред големия екран под звездите! Каним ви на една лятна и заредена с красиви планински гледки вечер на откритата лятна сцена на Театър София - нашите любезни домакини! Онлайн събитията са чудесна идея, но нищо не може да замени срещата ни с вас - нашата прекрасна публика", споделят организаторите от Банско Филм Фест.
Подбрали са специална селеция с филми за Тибет – едно от най-свещените места по света, с най-високата територия на планетата. Тази мъничка страна винаги е привличала приключенците със своята необятна девствена красота, с високите Хималаи на своя територия, зелените поля, както и с културата и живота на местните жители.
Програмата днес, 7 юни:
20:30 ч. - отваряне на вратите, откриване
21:00 ч. - 21:54 ч. - “Магичната планина – пътят към Кайлаш”, Франция, Флоранс Тран, Аликс Симон, 54’
В Тибет има множество обвити в тайнственост върхове. Но един е мечта на милиони хора, изповядващи будизъм или хиндуизъм – Кайлаш. Всяка година той привлича поклонници от цял свят, които търсят пречистване и вдъхновение. Между тях са и двама французи. За Симон това акт за отдаване на почит, за Флоранс – търсене на истинската промяна. Към Магичната планина води дълго духовно пътешествие, което обогатява всеки с мистичните и магични измерения на това свещено място.
21:54 ч. - 23:00 ч. - "Ани, монахините от Ячен Гар", Италия, Елоиз Барбиери, Роберто Дал’Анджело, 53`
В средата на 80-те години будисткият монах Акиук Лама се отправя да медитира на свещеното плато в Източен Тибет. Постепенно към него се присъединяват безчет поклонници, които основават Ячен Гар – огромно „будистко селище“, в което живеят около 20 000 монаси, две трети от които жени. Това е свещено място, което китайското правителство иска да ликвидира. Женската зона представлява цяло селище от колиби, обитавани от монахини на най-различна възраст, обединени от общите си духовни търсения и стремеж към спасение. Много от тях са представителки на китайската етническа група хан. Режисьорката е единствената представителка на западната култура, която е допусната да поживее известно време сред тях и да прекара един месец в Ячен Гар въпреки обиските на полицията. Тя разказва за живота в това необикновено място.
Филми от програмата на Международния фестивал за планинарско и екстремно кино - Банскофилмфест.
Прожекциите ще се проведат при спазване на всички мерки - местата са разположени на безопасно разстояние, ще бъдат осигурени предпазни средства и дезинфектанти на входа на събитието. При лошо време прожекциите ще бъдат на закрито в сградата на Театър София.
Вход: 10 лв.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов