Избрани Новини

Брежанската сватба в миналото и днес представят самодейци

Сдружение "Хора и традиции“ организира възстановка на традиционната брежанска сватба

Сдружение „Хора и традиции“ организира днес в Брежани възстановка на едни от най-красивите обредни действия и ритуали на брежанската традиционна сватба.
Възстановката е по проект „Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“, което сдружението изпълнява по Програма "Културно наследство" на Национален фонд „Култура“.
Проектът цели да изследва, съхрани и популяризира непокътнатата красота на традициите в едно изключително будно село, които все още битуват, но и да съхрани красиви традиции, които постепенно изчезват от паметта. С помощта на научни експерти и добролния труд на млади хора и самодейци ще се издирят и опишат върхови моменти от семейната и календарната обредност: Традиционната брежанска сватба, Слуга, Прошки, Благовец, Бъдни вечер, Брежанска сурва, както и изчезващия, но превърнал се във вдъхновение за ансамбъл "Пирин" и за много  творци пролетен гергьовски ритуал брежански "Предой".
Възстановката на традиционната брежанска сватба ще пресъздаде ритуалите по обличане на младоженката, качването й на бял кон, кумската трапеза с фуруглицата, наричания и благословия, посрещането на младоженците от свекървата, части от „засевката“ с люлеенето на шарената чарга и наричанията от млади моми и др.
В неделя ще бъдат направени кратки възстановки и на обичаите „Сирни заговезни“ и „Предой“, които поради пандемията не можаха да се състоят по-рано.
Традиционната брежанска сватба и другите традиции са обстойно изследвани и описани, предстои издаването на книга „Стародавни и живи“, в която са включени песни, традиционни кулинарни рецепти, снимки и документи, факсимилета за традициите на Брежани.
Брежанската сватба пази и предава богатството на народната песенна и традиционна култура. Нейните символи и ритуали са уроци по родолюбие, висока нравственост и чистота на морала, силата на семейството и взаимното уважение, вярата в Бог.
Брежанската сватба носи и предава неувяхващата духовна хубост на хората от Брежани и региона. Жива и днес.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)