Избрани Новини

Отбелязваме Световния ден на океана

Одобрен е от Общото събрание на ООН на 5 декември 2008 г.

Световният ден на океана ежегодно се отбелязва на 8 юни. Той е одобрен от Общото събрание на ООН на 5 декември 2008 г., но идеята за провеждането му била предложена още през 1992 г. по време на конференция на ООН за околната среда и развитието в Рио де Жанейро. Целта на Световния ден на океана е да се информира обществеността за въздействието на човека върху световния океан и да се мобилизира световното гражданско движение в негова защита.

Световният океан покрива над 70 процента от земното кълбо. Основните замърсители на неговата акватория са нефтът и нефтопродуктите, които нерядко попадат в океана в резултат на взривяване на нефтени платформи и корабокрушение на танкери. Ежегодно до 20 милиона барела черно злато се изхвърлят в океана в резултат на миенето на трюмовете на танкерите.

Защитата на световния океан е регулирана от редица международни документи. Основните принципи на използването на акваторията му са отразени в Конвенцията на ООН по морско право, приета на 10 декември 1982 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)