Избрани Новини

Петрич скърби за загубата на Борис Гаганелов

Поклонението ще се състои утре в 12.30 часа в София

Поклонението пред тленните останки на легендарния капитан на ЦСКА и националния отбор Борис Гаганелов ще се състои утре, 10.06., сряда, в 12.30 часа на Централните софийски гробища. Представители на Община Петрич и на ОФК „Беласица“ ще присъстват на поклонението. Поклон!
Петрич скърби за загубата на Борис Гаганелов!

Борис Гаганелов е роден на 7 октомври 1941 година в Петрич. Всестранно развита личност. В детските си години тренира борба при треньора Богомил Точев, волейбол и лека атлетика. Започва да се занимава с футбол на 15-годишна възраст, а на 16 вече е част от юношите на Беласица (Петрич). Негови треньори са Борис Лачев и Георги Гутов. И двамата са дали много за неговото бързо израстване като футболист. Участник в юношеския и младежкия национален отбор. Като футболист в мъжкия състав на Беласица привлича вниманието със сърцатата си игра на треньорския щаб на ЦДНА, сега ЦСКА (София), по време на техен зимен лагер-сбор в Петрич. Като войник за кратко е изпратен в Пирин (Благоевград). Там изиграва само един мач в „Б“ група.
Има 350 мача и 2 гола в първенството за ЦСКА и 37 мача в евротурнирите. Част е от състава, който се изправя срещу Интер на три пъти в полуфинал в турнира за КЕШ през 1967 година.
Гаганелов е седемкратен шампион на България (1961, 1962, 1966, 1969, 1971, 1972, 1973) и шесткратен носител на Купата на Съветската армия (1961, 1965, 1969, 1972, 1973, 1974) с "червените".
Защитникът има 51 мача за националния отбор(1963 - 1970). Негов капитан е на две световни първенства - през 1966 година в Англия при треньора Рудолф Витлачил и през 1970 година в Мексико при треньора Стефан Божков.
През 1965 година получава признанието "Заслужил майстор на спорта".
След като прекратява кариерата си през 1974 г., Борис Гаганелов започва работа като треньор в школата на ЦСКА. През 1975 г. е назначен за помощник на Серги Йоцов в първия отбор на „армейците“. Работи като асистент след това и на Никола Ковачев.
Бил е треньор на Шумен в А група, помощник-треньор в ЦСКА (1993-1994) и помощник-треньор на националния отбор (1980-1982 г.), завършва кариерата си като треньор на отбора на Армеец София.
Вестта за смъртта на Борис Гаганелов се прие много тежко от спортната общественост в Петрич. Кметът на общината Димитър Бръчков заяви, че ще изкаже последна почит към него с присъствие на изпращането му от този свят.
Спомени за съвместната дейност на терена с покойния Борис Гаганелов със сълзи на очи споделиха:
Петър Жеков - заслужил майстор на спорта, носител на златна, сребърна и бронзова обувка: "С Борис Гаганелов освен колеги бяхме и семейни приятели. Той беше един невероятен колега, който умееше да контактува с всеки и помага с каквото може. На терена даваше всичко от себе си и умееше да ни повежда, макар и при негативни резултати. Гордееше се, че е петричанин. Беше любимец на феновете на ЦСКА. Неговото трудолюбие и кадърност като футболист не останаха незабелязани и той ненапразно беше капитан на националния отбор на България в две световни първенства в Англия и Мексико, където бяхме заедно."
Атанас Пецовски - рожба на ДЮШ на Беласица Петрич, участник в юношеския и младежки национален отбор, през 1963-1964 г. облича фланелката на ЦСКА и са един до друг в защитния вал на армейския клуб с Борис Гаганелов: "Заедно тренирахме в юношеския състав на Беласица Петрич. Веднага легендарните футболисти, тогава наши треньори Борис Лачев и Георги Гутов,  забелязаха таланта на Борето Гаганелов и още на 16-годишна възраст го качиха при мъжете. В ЦСКА се заварихме аз като войник, а той като действащ офицер и участник в представителния армейски тим. Никога няма да забравя както направи Борис Гаганелов за мен - по време на контролен мач между олимпийския и юношески отбори на България старши треньорът на ЦСКА тогава Крум Милев го попита за мен. Явно беше казал добри неща и благодарение на него се озовах в армейския тим. Изключително коректен, честен, добър приятел и колега. Искрено съжалявам за това, което се случи с него. Отиде си една голяма личност от този свят."
Богомил Точев - заслужил треньор, заслужил деятел на физкултурата и заслужил съдия по борба: "Гордея се, че покойният вече Борис Гаганелов е бил мой ученик в гимназия "П.К.Яворов". Бях негов треньор по борба и по лека атлетика, а по-късно и старши треньор на Беласица. Рядко кадърно момче. Стана окръжен първенец на 100 м гладко бягане и отделно на щафета 4 х 100 м. Очите му гледаха повече по футболната топка и според мен той избра правилния път в своя живот. Като сега ми е пред очите как стана сделката с него в хотел-ресторант „Беласица” в Петрич. Това беше по време на зимен лагер на армейския тим и легендарни футболисти като Иван Колев, Кирил Ракаров, Крум Янев и други помолиха да бъде пуснат от ръководството на Беласица и се радвам, че това стана реалност и той завоюва най-високите върхове в своята кариера като футболист. Много трудолюбив, ученолюбив и още от първи път се сдоби с диплома за средно образование."



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)