Избрани Новини

Маските остават задължителни само в обществения транспорт

Ще отпадне и забраната хора под 60 години да не пазаруват между 8.30 и 10.30 ч.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка с 15 дни стана при спазване на изискванията, в които се предвижда главният държавен здравен инспектор да представи оценка и доклад. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

В България броят на заразените е 2889, а починалите са 167. Според министъра това ниско равнище се дължи на предприетите мерки.

"Считаме, че те трябва да продължат и през следващите 15 дена. Няма нови мерки, които да се прилагат. Заповедите ми остават да действат. Те са в 3 основни направление. Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко балкански страни - Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За останалите страни очакваме общо европейско решение", обяви министърът.

Той е на мнение, че ако границите са отворят, това ще стане най-рано от 1 юли. 

"Второто направление е свързано с противоепидемичните мерки. Те включват социална дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски. Решихме, че на закрити обществени места можем да препоръчаме носенето на маски, като се спазва съответна дистанция. Единствено задължително остава носенето на маски в публичния транспорт", обясни Ананиев.

Третата мярка е свързана с въвеждането на ограничение на масовите мероприятия. Новото, което влиза в заповедта, е, че на закрити места капацитет ще е 50% - или заемане на местата през една седалка.

В една от следващите заповеди на здравния министър ще отпадне забраната хора под 60-годишна възраст да пазаруват в хранителните магазини между 8.30 и 10.30 ч.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов