Избрани Новини

Предадоха на съд мъж за незаконно държане на акцизни стоки и наркотични вещества

Обвиняемият В.В. през 2018 г. бил осъден за държане на акцизни стоки без бандерол

Районна прокуратура - Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу В.В. за извършени от него няколко престъпления – разпространение и държане на акцизни стоки без бандерол, незаконно държане на високорискови наркотични вещества, производство на алкохолни напитки, държане на предмети, предназначени за изграждане на съоръжение за производство на алкохол (престъпления по чл. 234, ал. 1; по чл. 354а, ал. 3; по чл. 234, ал. 2 и ал. 4 от НК).
Петдесет и шест годишният В.В. бил собственик и управител на търговско дружество, стопанисвало аптека в Кюстендил. Фирмата не притежавала лицензия за търговия на дребно с лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества и прекурсори. Не му било издавано и разрешение за дейности с наркотични вещества по реда на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Наред с това нито той като физическо лице, нито управляваното от него дружество имали удостоверения за регистрация на специализиран малък обект за дестилиране на алкохол.
Освен легалната дейност по търговия с лекарствени средства, мъжът осъществявал и други - държане с цел разпространение на алкохол, тютюневи изделия и лекарствени средства. С тях се занимал на различни места - в община Земен, област Перник, община Кюстендил, както и в самия град. Продавал също парфюмерия и перилни препарати. За целта обвиняемият се придвижвал с автомобил, с който извозвал стоките до клиентите си, срещал се с лица, които идвали да ги закупуват, в дома си в с.Жиленци, местността „При къщи”.
В.В. обитавал имот, включващ двор, двуетажна къща и прилежащи постройки с навес. Той успял да изгради доверени отношения с много лица от различни населени места. С някои от тях се познавал от години, поддържал приятелски отношения, имали договорки за покупко-продажба на цигари и алкохол. Предлагал им и продавал тези стоки както за лична употреба, така и за зареждане на търговски обекти. Предаването им ставало след предварителна уговорка. При комуникация по телефон помежду им, с цел да не бъде установена противоправната дейност на обвиняемия, използвали завоалирани изрази и думи. Цигарите наричали „билки“, „пепси“, „петица“, а алкохол - „водичка“.
В периода от 1.03.2018 г. до 31.01.2019 г. в района на община Земен, в община Кюстендил, както и в самия град, обвиняемият В.В. разпространил на четири лица акцизни стоки без бандерол. Осъществявайки 89 деяния, той продал 2 620 кутии с цигари от различни търговски марки и 55 литра алкохол - гроздова ракия. Общата им стойност възлиза на 25 343,10 лева.
На 9.03.2019 г. в с.Жиленци в ползвана от него къща и в лек автомобил В. държал рискови наркотични вещества - таблетки „Ривотрил клоназепам“, „Лексилиум бромазепам, „Диазепам”, „Ксанакс алпразолам“, „Лексилиум бромазепам“. За тях той нямал надлежно разрешение, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Освен това там били открити и акцизни стоки без български бандерол на стойност 4 047 лева. В същия имот обвиняемият държал предмети и технически съоръжения, предназначени за изграждане на съоръжение за производство на алкохол - метален казан, цилиндър с поставена във вътрешността му метална тръба във формата на спирала и други.
Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото срещу обвиняемия В.В., който през 2018 г. е бил осъден за държане на акцизни стоки без бандерол.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)