Избрани Новини

Днес е Световен ден на филателията

На този ден през 1926 г. в Париж е основана Международната организация по филателия

На този ден през 1926 г. в Париж е основана Международната организация по филателия. Филателия означава систематично събиране и изследване на пощенски марки и документи. Тя се занимава с пощенските марки, а хората, които колекционират марки, се наричат филателисти. Марките могат да бъдат в серии или единични. Основен проблем с пощенските марки е, че лесно се фалшифицират, но не всеки различава оригинала от фалшификата.

Пощенската марка е знак, свидетелстващ за заплатена пощенска услуга, преди всичко изпращане и доставяне на кореспонденция. Традиционно марките се издават във вид на хартиена лента с лепило от едната страна и изображение и надписи от другата, която се залепва на пликовете или колетите. Като правило, освен номиналната стойност на заплатената услуга, на марката се указва държавната принадлежност и годината на издаване. Печатат се и декоративни елементи.

Първите български пощенски марки са пуснати в обръщение на 1 май 1879 година.

Интересен факт е, че някои дефектни марки са много ценни. Такава е например "Обърнатата конница". На 14 февруари 1911 г. е пусната в употреба серията "Изгледи и портрети", която съдържа дванадесет стойности. Поредицата е в употреба до 1918 година. В нея марката от 50 ст. представя цар Фердинанд първи и синовете му княз Борис и принц Кирил.

Точно тази марка се превръща в куриоз при българските марки и в момента тя струва над 10 000 евро! През 1913 г. в Пловдив попада лист от въпросната марка, която е завъртяна на 180 градуса спрямо текста в марката. Днес са известни само около 30 такива марки, като всичките са клеймовани. Старите марки са много ценни за филателистите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов